Verdens største bildebyrå gir bort bildene gratis


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 9. mars 2014, kl. 13:47

Foto: Getty Images / Skjermdump

Foto: Getty Images / Skjermdump

Nå kan du bruke bilder fra Getty Images helt kostnadfritt. 

Getty Images er verdens største bildebyrå, og per dags dato tilbyr byrået mer enn 70 millioner bilder.

Tenker i nye baner

Byråets bilder har alltid vært vannmerket, noe som er en vanlig praksis blant bildebyråer. For å bli kvitt vannmerket har man vært nødt til å kjøpe bildene.

Bildebyråer har imidlertid stått overfor et problem, folk klarer å finne bildene uten vannmerke, for eksempel ved hjelp av et enkelt Google-søk. Dermed kan folk enkelt bruke Gettys bilder uten å faktisk kjøpe dem.

Problemet har blitt så stort at Getty Images har sett seg nødt til å gjøre noe radikalt. De har innsett at kampen mot «bildestjeling» forlengst er tapt.

Derfor gjør de nå store deler av sitt bildearkiv tilgjengelig helt gratis.

Det betyr at nært sagt hvem som helst kan bruke bildene fritt. Man kan for eksempel publisere bildene på sosiale medier, blogger og andre nettsider. Store kommersielle nettsider må imidlertid fortsatt betale for aktuelle nyhetsbilder.

Gettys nye tilbud fungerer på følgende måte: En ny embed-knapp har dukket opp på flere millioner bilder. Her får man en iFrame-kode som man kan lime inn der man vil ha bildet. Dette er for øvrig akkurat samme system som YouTube-bruker med sin embed-funksjon.

Blant innholdet som nå er tilgjengelig gratis er bilder fra OL og forrige ukes Oscar-utdeling.

Foto: Getty Images / skjermdump

Foto: Getty Images / skjermdump

Fordelene

Når Getty nå tilbyr millioner av bilder gratis er det jo naturlig å spørre seg: Hvordan kan dette være lønnsomt? Gettys tanke er at kampen mot bildestjeling er tapt og at de uansett må gå nye veier.

Ved å tilby embed-funksjonen får byrået en del fordeler. Blant annet vil alle bilder som hentes fra Getty ha en lenke tilbake til byråets nettsider. I tillegg vil fotografen automatisk krediteres. Dette er ifølge Getty bedre enn at folk bare stjeler bildene som andre har kjøpt.

Nedenfor ser du et eksempel på et bilde hentet fra Getty: 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB