VR eller AR: hvor ligger fremtiden?


Trond Eilertsen
Publisert 18. desember 2018, kl. 20:29

VR og AR er blitt vanlige begreper innen teknologi. Stadig dukker det opp nye produkter innen disse teknologiene og flere mener dette kommer til å bli en vanlig del av fremtiden. Men hva er egentlig VR og AR? Og hvilken av disse teknologiene vil bli rådene for våre liv i fremtiden?

VR er forkortelsen for virtual reality. På norsk kan man oversette det til virtuell virkelighet. Denne teknologien skaper en digital verden som på mange måter virker som en erstatning for den verdenen vi lever i. Man blir tatt med inn i en virtuell virkelighet med både synet og hørselen.

I dag kan man kjøpe VR-briller i mange elektronikkbutikker. Disse brillene fungerer ved at de dekker hele synsfeltet, slik at man stenger ute synsinntrykk fra den virkelige verden. Gjennom linsene i brillene ser man bilder i 3D, noe som gjør opplevelsen så ektefølt som mulig. I tillegg bruker man ørepropper eller hodetelefoner som stenger ute lyden fra verdenen utenfor.

AR er forkortelsen for augmented reality. Dette blir ofte oversatt til utvidet virkelighet på norsk. Denne teknologien skiller seg fra VR ved at det ikke skapes en helt ny digital virkelighet, men digitale effekter blir derimot lagt til i den virkelige verden.

En kjent måte AR blir brukt på er gjennom filtre man kan legge på bilder i apper som Snapchat eller via videosamtaler fra andre programmer. Den brukes også mer praktisk til å for eksempel se hvordan møbler passer inn i sitt eget hjem før man kjøper de.

Det finnes flere spill man kan spille med både VR- og AR-teknologi. AR-teknologi gjør det spesielt enkelt å spille flere forskjellige spill direkte fra mobilen via apper man laster ned. Du kan blant annet spille Pokémon Go, mobilcasino eller Star Wars Jedi Challenges.

Slik sett er AR-teknologi mye mer tilgjengelig enn VR-teknologi. Det er også mye enklere å ta det i bruk fordi du ikke trenger masse forskjellig ekstrautstyr for å kunne utnytte denne teknologien fullt ut. AR-teknologi kan brukes hvor som helst gjennom et enkelt program på mobilen eller datamaskinen.

Derfor kan det også tenkes at det er her fremtiden virkelig ligger. AR-teknologi kan gjøre hverdagen enklere på veldig mange ulike måter. Det kan påvirke hverdagen både når det gjelder arbeid, navigering, varehandel, interaksjon med omverdenen, utdanning, helse og mer.

AR i praksis

AR-teknologi blir blant annet brukt til tjenester innen GPS og navigering. Det finnes flere ulike apper for navigering som lar deg se 3D-bilder av landskapet og gi deg en virtuell veibeskrivelse av hvor du skal gå eller kjøre for å komme frem til destinasjonen. Veldig mange bruker AR-teknologi på denne måten i hverdagen. Kanskje helt uten at man er klar over hva det egentlig er.

Mange vil si at man enda kun har sett begynnelsen på denne teknologien. Da kan man lure på hva fremtiden vil bringe. Uansett hva som kommer kan man nok forvente at den nye teknologien vil forbedre og forenkle folks liv betraktelig på veldig mange måter. Det er bare å glede seg.


Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB