Hvordan påvirker teknologiske fremskritt underholdningsindustrien?


Trond Eilertsen
Publisert 9. november 2019, kl. 01:23

De fleste underholdningsplattformer vi forholder oss til i dag er digitale. Det er med andre ord skjedd en stor endring i hvordan forbrukere generelt forholder seg til og forbruker underholdning i hverdagen. Det er ikke lenger sånn at man behøver å gå ut for å skulle underholdes, men hvordan påvirker denne utviklingen egentlig underholdningsindustrien?

Hjemmeunderholdning – en ny verden

Sammenligner Netflix og HBO

Flere digitale plattformer er i voldsom vekst. Blant annet iGaming-industrien er i stigende kurs når det kommer til hjemmeunderholdning, dette gjør seg særlig tydelig i forbindelse med online spillplattformer som Casino Winner og spilleautomater på nettet. Vi ser den samme tendensen når det kommer til tv og film, der hjemmeunderholdningskanaler som Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime og etter hvert nykommeren Disney + har overtatt hjemmeunderholdningsmarkedet de siste ti årene. Dette er også tilfellet når det kommer til spillverdenen eller såkalt gaming.

Underholdning i fysisk format – et utdøende marked

Konkurs…

De dagene hvor man gikk ned i videobutikken for å leie en film fredag eller lørdag kveld og måtte levere den tilbake dagen etter for å unngå bot. På få år kunne man se hvordan tidligere giganter som Blockbuster led et stort nederlag, og gikk fra å ha 9000 butikker verden over i 2004, til kun å ha en enkelt igjen i 2019. Man kan på mange måter si at kjeden ble drept av digitale plattformer som Netflix.

Underholdning i form av video- og spillutleie i fysisk format er en utdøende rase og nå er det utelukkende kino, spill og tv on demand som gjelder. Få hadde spådd at utleie av underholdning skulle dø en så nesegrusende død. Det kan på mange måter sammenlignes med hvordan telefongigantene Nokia og Ericsson mistet kontakten med samtiden, og gikk fra å være en av markedets aller største giganter, til å sakte, men sikkert tape for Apple, Samsung og de andre smartphone-gigantene i løpet av 2000-tallet.

Trender på underholdningsmarkedet

I tillegg til at vi ser en økende forekomst av strømmetjenester, ser vi også at gaming mtrender i stor stil i Norge. Gaming var mer populært som hjemmeunderholdning før inntoget av de mange underholdningstjenester til hjemmeunderholdning for alvor tok tak i markedet, så det er ikke helt uventet at dette markedet også ser en stor vekst.

Før i tiden hadde man begrenset tilgang på underholdning i hjemmet. Før hjemmeunderholdningsmarkedet for alvor tok tak på 1980-tallet, var brettspill, bøker og radio de store mastodontene i underholdningsindustrien, og hvis man skulle oppleve mer var det på kino, teater, opera eller konserter på byen. Spill, video, musikk og tv er nå i stor grad on demand, og tilgjengelig i akkurat det omfanget vi ønsker. Vi forbruker også bøker på en annen måte, og det er også en bransje som har hatt uventede teknologiske fremskritt. Lydbøker og e-bøker har nemlig også sett en voldsom stigning de siste årene.

Vi spiller også annerledes

Det er ikke bare måten vi forbruker eksempelvis spill som har endret seg, men også måten vi spiller på. Vi ser for eksempel at trenden hvor man spiller flere mennesker sammen, enten online eller i fysisk samme rom, det man typisk kaller for et LAN, er blitt ekstremt populært. På den måten utvikler det seg også et omfattende fellesskap innenfor iGaming-verdenen, som også sprer seg til sosiale medier. Det store nettverket som oppstår mellom brukere som spiller de samme spillene, foregår i stor grad på sosiale medier.

Nettsamfunnet omkring gaming vokser i takt med at spilltjenester blir mer og mer populære, og vi kan se at det som før var en forholdsvis ensom aktivitet på gutterommet, er blitt sosialt, bare i en annen form enn vi normalt tenker på sosial aktivitet. Man skal på ingen måte underkjenne hvilken sosial gevinst, mange spillere får av å være en del av et online sosialt nettverk. l på ingen måte underkjenne hvilken sosial gevinst, mange spillere får av å være en del av et online sosialt nettv

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB