Hvordan vil kunstig intelligens påvirke fremtidens spillindustri?


Trond Eilertsen
Publisert 1. november 2019, kl. 14:00

Kunstig intelligens er et konseptene som har vært toneangivende i teknologidebatten de siste årene. Vi har gjort store framskritt, men er enda et stykke unna det vi kaller teknologisk singularitet der en kunstig intelligens løper løpsk i en sirkel av oppgraderinger der den til slutt vil ende opp som en mektig superintelligens som overgår all menneskelig intelligens. Før dette skjer kommer denne teknologien til å påvirke en rekke deler av våre liv. Men hva kan kunstig intelligens bety for spillindustiren og hva kan dette bety for deg som bruker? 

Kilde for bildet: Pixabay

En ny spillopplevelse?
 

Kunstig intelligens vil kunne endre spillopplevelsen på en drastisk måte. Det å spille mot en computer har vært mulig i årevis, men det finnes gode grunner for at de som lager spill ikke lager motstandere som er for smarte..

For det første ville det ikke være noe gøy å spille mot en motstander som alltid er bedre enn deg. Mestringsfølelsen blir da borte, noe som gjør det vanskelig å nyte opplevelsen. Mange spill har tøffe motstandere, men at de ikke blir smartere gjør at du da kan lære deg selv opp til å utnytte deres trekk for å bli seirende.

Det var i 2016 at kunstig intelligens først ble testet mot verdens beste menneskelige motstander i brettspillet GO. Maskinen vant fire av fem runder i dette oppgjøret. Siden den gang har den samme maskinen, denne gangen kalt AlphaZero i stedet for AlphaGO, fra Google sin AI-avdeling slått Stockfish, en av verdens beste sjakkmaskiner. Ikke bare det, den tapte aldri og lærte seg sjakk på kun fire timer. Det er gjennom å prøve og feile et uendelig antall ganger før den velger det optimale valget at kunstig intelligens blir bedre.

Selv om dette nå er mulig er det ikke nødvendigvis riktig å gjøre det, i hvert fall ikke når det kommer til spill. Selv om vi spiller mot en simulert motstander vil den sannsynligvis ikke være helt intelligent.

Kilde for bildet: Pexels

Teknologien går fra reaktiv til å bli prediktiv

Mange i IT feltet lokker med at deres maskinlæring og kunstig intelligens sørger for at informasjon går fra å være et resultat av det maskinen finner ut av til å bli noe maskinen har forutsett at du trenger. For spillindustrien vil dette sørge for at de får flere spillere, men også mer lojale spillere.  

Der markedsføring i dag kan bli basert på en god del data et firma vet om deg, kan den i fremtiden bli mye smartere, og tilpasse tilbud på en helt annen måte. Om vi ser norgesautomaten gratis spinn i dag, ser vi at denne bransjen benytter seg av kuntig intelligens for å spille mot spillere. Vi ser også at denne blir mer menneskelik. På samme måte vil kunstig intelligens kunne fikse feil før de oppstår.

For deg som liker spill vil det bli spennende å se hvordan spillindustrien utvikler seg ved hjelp av kunstig intelligens. Vi får tøffere motstandere, men sannsynligvis også mer realistiske spill med stadig høyere nivåer av interaktivitet.

Se for deg en verden der alt er mulig, det er dit fremtiden sannsynligvis vil ta oss, men inntil videre vil vi kunne puste lettet ut og trøste oss med at vi fortsatt kan spille på laveste vanskelighetsgrad om vi ønsker det.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB