Teknologi som gjør livet enklere for eldre


Trond Eilertsen
Publisert 7. november 2019, kl. 15:36

Det gjøres stadig fremskritt innenfor teknologien, og en av gruppene som kan tjene godt på det er de eldre. Dessverre kan teknologi være vanskelig for den eldre generasjonen. Mye av grunnen til at det ikke gjør livet enklere for mange, er fordi de ikke bruker det, og synes det er for vanskelig. De som setter seg ned og prøver seg frem kan nyte godt av en rekke nye funksjoner som er tilgjengelig gjennom teknologi.

Sport, TV og film

Fremskritt innen teknologi har gjort det enkelt for deg å kunne se et enormt utvalg av sport, film og tv-programmer. Ved siden av å bruke telefonen som en fjernkontroll, kan du velge å ta opp programmer, eller se de i reprise når du vil via strømming. Du trenger ikke lenger å gå for å leie en film du har lyst til å se, eller følge med på TV-guiden. I stedet kan du enten se gjennom et abonnement, eller leie en film på nettet.

Underholdning

Ved siden av sport, TV og film, har en rekke annen underholdning blitt lettere. Du kan for eksempel sette på favorittmusikken din på TV-anlegget med noen raske tastetrykk på mobilen. I stedet for å dra utenlands kan du prøve deg på norske casino på nett, på en laptop eller et nettbrett.

Nettbrett er «in» hos eldre

Her kan du spinne hjulene på klassikere som Jackpot 6000, som du kunne finne i en rekke kiosker og i barer for 25 år siden. For ikke å snakke om kryssord og sudoku du kan løse i et sett på nettbrettet eller mobilen.

Enkel mathandel

Når du blir eldre kan det å gå på butikken være vanskelig uten hjelp. Spesielt om du skal gjøre en storhandel. I stedet for å handle selv i butikken, kan du nå gjøre handelen på nettet. Da velger du enkelt varer fra en av de store kjedene, som kolonial.no eller Menys nettbutikk. Deretter betaler du for varene, og avtaler levering. Da vil de komme med varene på døra. Du kan til og med abonnere på varer. Hvis du har lyst på ferske bakevarer hver morgen, kan du for eksempel prøve deg på morgenlevering.no.

Gaver og ting til hjemmet

Når du skal handle gaver eller ting til hjemmet kan du gjøre akkurat det samme. Du går inn på en nettbutikk, for deretter å handle det du trenger. Varen blir enten levert på postkontoret, eller rett hjem til deg hvis den er liten, eller mot en ekstra kostnad. Det er ikke bare å komme seg til et storsenter, spesielt om du ikke kjører bil lenger. Samtidig går det mye fortere å handle på nettet. Det gjør det også gjøre det enklere å kunne gi andre gaver enn penger i bursdager.

Kommunikasjon

Med en smarttelefon er det lettere å være i kontakt med både familie og venner. Ved siden av å kunne ringe og sende meldinger, kan du starte en videosamtale. Da kan du se hvem du prater med, og de kan se deg. Det hele gjør det enda mer hyggelig å snakke med de du er glad i. Til dette kan du bruke for eksempel FaceTime, Skype eller Messenger.

E-resept

Med en e-resept kan du nå også bestille medisinene dine på nettet og få de i postkassen. Da slipper du regelmessige turer innom apoteket, og kan i stedet bruke tiden din på andre ting.

Vipps og nettbank

På nettbanken kan du opprette en avtalegiro slik at regningene blir betalt automatisk. Med nettbank slipper du unødvendige turer i banken. Med Vipps kan du både betale regninger og sende penger for gaver til eventuelle barnebarn eller andre.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB