Hvordan har Covid-19 fått oss til å ville ha et kontantfritt samfunn?


Trond Eilertsen
Publisert 26. november 2020, kl. 22:44

Færre pengesedler brukes…

I samfunnet vårt har vi nå i disse koronatider gjennomgått mange endringer når det kommer til hvordan vi lever fra dag til dag. En av de aller største forandringene vi har stått overfor er uten tvil prosessen med å gjøre Norge om til et kontantfritt land. Vi sitter igjen med drøssevis av spørsmål om fremtidens økonomiske utfall, som f.eks.: Kommer valutakursene til å falle? Hva er CFD trading og hvordan vil det påvirke økonomien i årene som kommer? Hvordan kan vi få mest mulig ut av pengene våre? Selv om vi ikke har alle svarene enda, la oss utforske pengenes sannsynlige fremtid i samfunnet vårt. 

Denne endringen av hvordan vi nå bruker penger har vært en realitet i en god periode nå, lenge før den nylige pandemien slo til, men disse usikre tidene har definitivt akselerert prosessen betraktelig. Vi anvender nå kontaktfrie betalinger eller kortbetalinger når vi skal betale for noe, nå som alle papirpengene og myntene våre plutselig har blitt mindre hensiktsmessige å bruke.

Hvordan har Covid-19 skjøvet oss mot et kontantfritt samfunn?

Kontaktfrie betalinger og kortbetalinger har blitt mer og mer populære de siste årene, og nesten alle store kredittkort og debetkort tilbyr nå en kontaktfri løsning til kundene sine. Vi har blitt så vante til å bare sveipe kortet og være ferdig, at mange av oss sikkert har glemt pinkoden vår allerede!

Før pandemien kunne vi kun bruke kontaktfrie betalinger for belastninger under 400 kr. Nå som behovet for å bruke kontantfrie transaksjoner har økt, er den nye grensen blitt hevet til 500 kr per transaksjon, noe som videre eliminerer behovet for kontantbetalinger. Mange butikker strever hardt med å sørge for at all fysisk kontakt mellom personalet og kunder forblir absolutt minimal. 

Julian Fisher, administrerende direktør hos JISP, kommenterte på endringen av hvordan vi foretar transaksjoner, da han snakket med Capital On Tap i anledning det nylig publiserte The Future of Finance:

«Alt du trodde var umulig å endre seg, har eller er i ferd med i bli endret».

Der vi før kan ha brukt kontaktfrie betalinger her og der, eller gjort et par shoppingbestillinger på nett for bekvemmelighetens skyld, finner vi oss selv nå i en situasjon hvor vi faktisk trenger disse metodene, tvunget av nedstengninger og sosial distansering. 

Vanligvis ble kontaktfrie betalinger sett på som en generasjonsaffære. Unge mennesker som for det meste lever livet sitt på nett, var mer sannsynlig å sveipe kortet eller dra frem mobilen for å betale med Apple Pay. Omfattende bruk av disse metodene har økt drastisk etter at vi ble lamslått av koronapandemien.

Er dette virkelig slutten for alle kontantbetalinger?

Det er ingen tvil om at kontantbehovet har blitt drastisk redusert. Det har blitt rapportert at på tvers av landet har minibanktransaksjoner sunket med 62% de siste årene. Når dette er sagt, finnes det fortsatt mange som liter på kontanter, og hjelpen de får av den lokale banken sin til å håndtere økonomien. Med dette i tankene, er det svært usannsynlig at fysiske valutaer blir fullstendig fjernet fra samfunnet. 

Også i The Future of Finance, insisterte Ian Johnson, hoveddirektør hos Marqeta, den nettbaserte kortutstederplattformen, at:

«Før vi blir kontantfrie, må vi først utdanne samfunnet om hvordan man kan leve i en verden uten kontanter. Før dette har blitt adressert, vil de mest sårbare i samfunnet vårt kunne lide av en slik transformasjon.»

Hvordan vil dette påvirke bedrifter?

Med den gradvise elimineringen av kontanttransaksjoner kan bedrifter og forhandlere føle seg overveldet med å støtte denne forandringen i samfunnet. Dette er blitt så reelt at det å ha en digital løsning ikke lenger er et valgfritt alternativ, men et nødvendig krav. 

Capital On Tap nevner at:

«Det kan være skummelt for mange butikkeiere å ta steget over til det digitale formatet.»

Dette vil imidlertid være den eneste måten å holde tritt med den moderne klienten eller kunden på. Mange tradisjonelle bedrifter har skydd unna det å tilby kortbetalinger, grunnet prosesseringsavgiftene, men som du kan tenke deg vil det å tillate kortbetalinger, spesielt i harde tider som dette, resultere i flere kunder og mer profitt. 

Hva skjer nå?

Koronaviruspandemien har åpenbart hatt en stor innvirkning på akselerasjonen til transformasjonen av samfunnet vårt til å bli kontantfritt. Nå som det er så nødvendig å holde fysisk kontakt til det absolutte minimum, har det å bruke kontaktfrie betalinger og standard kortbetalinger, samt det å handle på nettet, blitt en avgjørende del av livene våre. 

Etter hvert som nedstengningene blir opphevet i noen regioner, blir det interessant å se om bruken av kontanter vender tilbake. Den eneste måten vi kan progressere til å bli et virkelig kontantfritt samfunn er med ytterligere utdanning og støtte, for både forbrukere og bedrifter. Hvis folk blir fortalt hvordan de kan leve i en verden uten kontanter, vil prospektet være mindre skremmende, og derfor, mer realistisk.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB