Har e-sporten en framtid på smarttelefonene våre?


Trond Eilertsen
Publisert 13. april 2021, kl. 13:42

Mange forbinder e-sport med dyre spillkonsoller og ekstreme gaming-maskiner som koster tusenvis av kroner. Det finnes dog en kategori innenfor e-sport som kan spilles via våre smarttelefoner. Våre smarttelefoner koster en del de også, men de forbindes gjerne ikke med den typen spill man i første omgang assosierer med e-sport. Mobilspill er kanskje ikke e-sportens fremste trekkplaster, men det finnes tross alt en stor interesse for disse, og det finnes mange som peker på at slike spill kommer til å ta større plass fremover.

Flere populære e-sportsspill til våre smarttelefoner

I prinsippet lanserer mobilselskapene nye telefonmodeller på en årlig basis, og for alle nye smarttelefoner kommer det store teknologiske fremskritt. Våre telefoner blir mer og mer kraftige, noe som gjør det praktisk mulig å spille spill på dem, og til og med spill som er avanserte nok til å tilhøre e-sporten – og dette er en utvikling som allerede gjør seg synlig på et flertalls områder. Den kommersielle spillbransjen på nett flytter til eksempel stadig over til det mobile – selv når deg gjelder spill på live casino – og det får mange til å spørre seg om e-sporten er på vei i samme retning.

Forutsetningene for det kommersielle spillmarkedet på nett og for e-sporten ser veldig forskjellige ut, men det er tross alt et betimelig spørsmål å stille seg – ikke minst med tanke på at det dukker opp flere og flere e-sporter som det er mulig å spille på fra en smarttelefon.

Clash Royale, Arena of Valor og Free Fire er tre eksempler på mobilspill som har etablert seg innenfor e-sporten. Et annet bevis på at denne delen av markedet vokser seg større, er at mange verdsatte spill, som allerede er store som konsoll- og dataspill, får mange mobilversjoner. Blant de mest kjente eksemplene finner vi spill som Call of Duty: Mobile, League of Legends: Wild Rift, PUBG Mobile, Fortnite og Magic: The Gathering.

Framtiden for mobilspill innenfor e-sport

Store deler av våre digitale liv flytter seg gradvis fra våre store skjermer til våre mindre telefonskjermer, men prosessen innenfor gaming kommer som sagt med sine ulike utfordringer. Blant utfordringene kan det sies at spillopplevelsen ofte anses som bedre på den store skjermen, og selve spillmekanikken kan kreve sånt som eksterne kontroller og mer.

Det føles med andre ord ikke helt ut som om mobilspill vil kunne konkurrere ut konsoll- og dataspill i nærmeste fremtid, men det finnes en rekke tegn på at den typen spill kommer til å ta opp større plass fremover.

Mobilspill er den spillekategorien som omsetter mest penger på det globale spillmarkedet, ifølge Newzoos siste markedsrapport. Samtidig er det slike typer spill som har den kraftigste tilveksten – hele 40 prosent av omsetningen på det globale spillmarkedet har å gjøre med spill til smarttelefoner, og årlig øker omsetningen med 15,8 prosent. I sammenligning er konsollspill den kategorien spill som er nærmest mobilspill, men disse står bare for 28 prosent av den totale omsetningen, og vokser med 6,8 prosent i året.

Selv om mobilspill er så dominerende på spillmarkedet, er det ytterst få av dem som kan innlemmes i e-sportens verden. Med tanke på hvor sterkt markedet er og de stadige teknologiske fremskrittene som kommer med smarttelefonene, så er det ikke urimelig å tro på en lys fremtid for mobilspill innenfor e-sport.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB