E-sport er den raskest voksende idretten i Norge. Det gjelder både i forhold til antall aktive utøvere, og når det kommer til publikumssport. Her får du en oversikt over de mest attraktive kanalene for strømming av e-sport turneringer og kamper i Norge.
Telialigaen vises på TV2

Telialigaen er det organiserte seriesystemet for e-sportlag. Her konkurreres det på høyt nivå i League of Legends, Counter-Strike, Hearthstone, Playerunknown’s Battlegrounds og Rocket League. Det er flere divisjoner, og Counterstrike er størst med hele seks nivåer. Premiesummene i den øverste divisjonen er på hele 430 000 kroner.
TV2 Sporten har tatt på seg oppgaven med å formidle kampene til det store publikum. Kampoppsettene finner du på Telialigaens hjemmeside.
Twitch – e-sportmiljøets foretrukne plattform

Twitch er den største plattformen for strømming av e-sport, og regnes også som den beste. Den er hyppig brukt av det norske e-sportmiljøet når de sender egne kamper eller turneringer.
Det har også hjulpet på plattformens popularitet at den har trukket til seg kjente e- sportprofiler. Uansett har Twitch mye av æren for at e-sport etter hvert også har blitt en publikumssport.
Her vil du finne sendinger som omfatter alle de viktige turneringene i spill som League of Legends (LOL), Fortnite, Counter Strike Global Offensive, Overwatch, Dota 2, Apex Legends og World of Warcraft.
YouTube

Også Youtube, eller rettere sagt Google, kjenner sin besøkelsestid her. Når de ser trender i vekst, gjerne med et økonomisk eller markedsføringsmessig potensial, er de raske til å henge seg på.
YouTube gaming er stedet Google tilbyr til de som ønsker å vise e-sport kamper og arrangementer til et større publikum. At YouTube er den største plattformen for videoinnhold er noe de benytter seg effektivt av når de nå henvender seg til e-sportpublikummet.
Det mest sette spillet på Youtube til nå er Fortnite med i alt 67 milliarder visninger totalt sett. Minecraft og Roblox er også svært populære.
YouTube har dog ikke lykkes med å få avtaler med alle de største e-sport turneringene. De dekker internasjonale ligaer for spillene League of Legends og Counter-Strike: Global Offensive. Ellers er det litt tynt når det kommer til utvalg av turneringer.
Facebook Gaming
Facebook er en annen kanal for live strømming. Selvfølgelig vil de være med på det nye e- sport eventyret. Det bidrar til flere aktive brukere og høyere annonseinntekter.
I motsetning til YouTube har de lykkes med å få en eksklusiv avtale med ESL (Electronic Sports League). Dette er den største e-sportligaen internasjonalt.
Brukere av Facebook Gaming har dog klaget på at tjenesten mangler elementære funksjoner. Det medfører at brukere ofte foretrekker uoffisielle Twitch eller YouTube strømmere der de viser de samme arrangementene.
Strømming via bettingsider
Ettersom det også er mulig å spille om penger på resultatene i e-sport turneringer, har ulike bettingtjenester tilbud om strømming av de aktuelle kampene.
Kampene vises da i et vindu på bookmakerens side. Her vil du også ha tilgang til oddsen. Noen sider tilbyr også live e-sport odds underveis i kampene.

Betting på e-sport
Etter at stadig flere har fått opp øynene for e-sport, så har det også dukket opp flere muligheter for å tippe på vinnere og andre resultater i kampene.
Når man først følger en kamp live, øker spenningsnivået betraktelig med mulighet til å satse og vinne penger. Dette er krydderet som gjør hovedretten til en virkelig stor opplevelse.
Bookmakere som tilbyr e-sport
Bortsett fra Fantasy tilbyr ikke Norsk Tipping e-sport. Ettersom de er i en monopolsituasjon, er det heller ikke noen andre som tilbyr det i Norge
Det er imidlertid en rekke utenlandske bookmakersider som dekker alle typer esports betting. Disse er normalt EU-godkjente gjennom UK Gambling Commision eller Malta Gaming Authority (MGA).
For å komme fram til de beste bookmakerne, både når det gjelder typer spill, sikkerhet og betalingsrutiner, kan det lønne seg å sjekke ut nettsider som sammenligner de forskjellige nettsidene og tjenestene. .
De mest populære e-sportene for strømming
Ettersom dataspill allerede er svært visuelle, er de nærmest perfekte for strømming. Blant de mest strømmede spillene med stor fanskare finner vi League og Legends (LOL), Dota2 (tidligere Warcraft III), Overwatch, Call of Duty, Fortnight, CS:GO – Counter-Strike: Global Offensive, PUBG – PlayerUnknown’s Battlegrounds og Valorant.
E-sport på NRK?
Statskanalen har frem til nå ikke inkludert e-sport i sin sendeplan. Men det kan være verdt å nevne at de har laget en fremragende dokumentar om noen av Norges beste utøvere.
Den heter «Gamerne», og vi anbefaler alle 12 episodene!
Det er ikke tvil om at e-sport er kommet for å bli, og det vil ikke overraske dersom NRK melder seg på etterhvert når det kommer til å vise de viktigste kampene.