ILMATAR BYGGER NY VINDPARK


Trond Eilertsen
Publisert 29. november 2023, kl. 12:24

Vindkraftsparken Korpilevonmäki bygges i Säkylä-området i sydvestre Finland. Den vil generere en nominell kapasitet på 38,4 megawatt (MW), og produksjonen forventes å begynne i 2026. Det er inngått en elektrisitetskjøpsavtale (PPA) for vindkraftparkens strøm.

Ilmatar fortsetter å øke utviklingstakten for fornybar energiproduksjon i Norden, og starter nå byggingen av Korpilevonmäki vindpark, 14 kilometer nordøst for Säkylä i sydvestre Finland. Den 38,4 MW store vindparken planlegges å være i kommersiell drift i begynnelsen av 2026. Produksjonskapasiteten vil være omtrent 125 gigawattimer per år, noe som tilsvarer strømforbruket til cirka 50 000 gjennomsnittlige leiligheter eller 6 250 villaer. Dette er en av få beslutninger om å starte et nytt vindkraftprosjekt så langt i år i Finland.

– Ilmatar vokser og fortsetter å øke investeringene i fornybar energi i Finland og Sverige, og Korpilevonmäki-prosjektet er et annet eksempel på dette. Investeringssituasjonen har ikke vært optimal, men vi bremser ikke ned, vi fortsetter arbeidet i tråd med strategien vår. Vi har hatt suksess i finansieringsforhandlingene, og investorene våre ser et fortsatt økende behov for fornybar energi, sier Juha-Pekka Weckström, administrerende direktør i Ilmatar Energy.

Korpilevonmäki vindpark består av seks turbiner som leveres, installeres og settes i drift av den danske leverandøren Vestas. Kontrakten inkluderer også en full serviceavtale på 30 år med mulighet for forlengelse opptil 35 år. Ilmatar kjøpte prosjektrtigheter for Korpilevonmäki i 2021, og ifølge selskapets strategi forblir vindkraftparken i Ilmatars eie gjennom hele levetiden.

– Korpilevonmäki er et velutviklet vindparkprosjekt med sterk lokal støtte. Markedsutviklerne har selv tatt initiativ til utviklingen, som Ilmatar nå fullfører. Ilmatars team og rådgivere som har vært involvert i forberedelsene, har jobbet hardt og presterer eksepsjonelt bra under utfordrende forhold. De planlagte 250 meter høye turbinene representerer den nyeste teknologien og er blant de høyeste som noensinne er bygget, sier Erkka Saario, visepresident for prosjekter i Ilmatar Energy.

Langsiktig elektrisitetskjøpsavtale på plass

Ilmatar har også inngått en tiårig elektrisitetskjøpsavtale (PPA – power purchase agreement) med Mondelēz International for Korpilevonmäki vindpark. Mondelēz International er en global leder innen snacks som investerer i fornybare energikilder over hele Europa med mål om netto nullutslipp i hele verdikjeden før 2050. PPA-avtalen med Ilmatar er et viktig skritt mot dette ambisiøse målet.

PPA-avtalene fungerer som en prisavtale der en stor strømforbruker eller flere mindre kjøper en bestemt mengde strøm fra strømprodusenten i henhold til en kontrakt på 10-20 år. Dette gir forutsigbarhet og stabilitet både for energiprodusenten og strømforbrukeren. Ilmatar har tidligere inngått seks andre elektrisitetskjøpsavtaler.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB