Jentene fra Dagenham


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 9. mars 2011, kl. 00:56

Året er 1968, og vi befinner oss på Ford-fabrikken i Dagenham, London. Ved denne fabrikken jobber det 187 kvinner, alle som syersker. Deres oppgave er å sy setetrekk og dørtrekk til bilene. For dette får de samme lønn som en ufaglært, enda de alle sammen er faglærte. Dessuten har de mye lavere lønn enn mennene ved fabrikken.

Dette vil de ha en forandring på, og i spissen for det hele, finner vi Rita O’Grady. Hun er en hardarbeidende tobarnsmor med en ektemann som også jobber ved fabrikken. Hun danner spissen for en streik der samtlige 187 kvinner er med. Dette er starten på en lang kamp om å få likelønn og respekt.

Jentene fra Dagenham hadde førpremiere på kinoen grunnet kvinnedagen, og salen var rundt halvfull. Kun kvinner. Likevel var det ingenting å si på publikums innlevelse: det var heiarop, klapping, latter, og tilrop gjennom hele filmen. Dette var en real girlpower-film.

I Jentene fra Dagenham er mennene framstilt som noen idiotiske drittsekker, alle utenom én. Kvinnene har en godrund, halvgammel mann på laget, en mann det er umulig ikke å bli glad i.

Jentene fra Dagenham er basert på en ekte historie. Streiken ved Ford-Dagenham var forløperen til at Storbritannia i 1970 fikk en likestillingslov.

Jentene fra Dagenham er en gledesspreder, en film med både glede og innhold. Virkelig verdt å få med seg
når venninnegjengen skal samles til filmkveld.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Made in Dagenham
Regissør: Nigel Cole
Produksjonsår: 2010
Lengde: 113 min
Sjanger: Comedy/Drama/History
Skuespillere: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Andrea Riseborough, Lorraine Stanley, Nicola Duffett
Tagline: «Dagenham, England, 1968. An ordinary woman fights for equal pay and achieves something extraordinary»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB