’Tilbake til Fremtiden II’ traff blink om dagens teknologi. Nesten.


Trond Eilertsen
Publisert 21. oktober 2015, kl. 15:19

Droner, smartklokker, mobilbetaling og mye mer:

’Tilbake til Fremtiden II’ traff blink om dagens teknologi. Nesten.

I dag – 21. oktober 2015 – er datoen Marty McFly og Doc Brown reiser frem til i filmen ’Tilbake til Fremtiden II’ fra 1989. Og filmprodusent Bob Gale hadde tilsynelatende god teft om å spå fremtidige trender. Her er syv teknologier hvor filmen treffer blink – og én hvor den overraskende bommet helt.

back-to-the-future-part-ii

Det har i dag gått 26 år siden Marty McFlys og vennen Doc Browns fremtidsreise til 21. oktober 2015. I filmen får de et innblikk i hvordan folk lever i fremtiden og hvordan teknologien har utviklet seg. Og mens dobbeltslipset ennå ikke har gjort sitt inntog i herregarderoben, har filmen vist seg å være overraskende presis i sine teknologiske spådommer.

– Det er interessant å se hvordan en 26 år gammel film treffer blink på så mange områder. Men det er også interessant at filmen i stor grad fremstiller teknologier som f.eks. droner og personalisert kommunikasjon som noe positivt, mens tendens i dag mer presenterer dette som en potensiell trussel.  Og det er litt komisk at filmen spår at man i 2015 fortsatt bruker faks og tar ikke hensyn til digitalisering av dokumenter som vi i dag tar for gitt, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef for Adobe.

Her er syv teknologier som er store i dag, akkurat som filmen forutser – og én som overraskende nok ikke en var del av Bob Gale fremtidsvisjon

  1. Tingenes internett

I scenen hvor Marty og Doc Brown nettopp har landet i 2015 – i en Delorean smartbil – ser Doc på klokka, etter Marty har påpekt at det regner. «Vent fem sekunder,» sier han, hvorpå regnet stopper. Teamet bak filmen har altså både forutsatt online værmeldinger i sanntid og smartklokker lenge før Apple selv tenkte på teknologien.

  1. Videokonferanser

I filmen ser vi Marty snakke med sin tidligere studiekamerat og arbeidskollega Needles via videokonferanse på en flatskjerm smart-TV. I dag er Skype en av de største videokonferanse-appene og har nesten 35 millioner fans på Facebook og Twitter. Også TV-apparatet som i filmen brukes til videokonferansen er fremtidsrettet, og selskaper som f.eks. Sony og Samsung tilbyr i dag tilbyr lignende og populære 4K flatskjerm-TV.

  1. Mobil- og betalingsteknologi

I en scene i filmen kommer en eldre mann opp til Marty med en nettbrettlignende gjenstand og spør om han ville donere penger for å redde byens klokketårn. Her spår filmen en annen stor trend i 2015: mobile teknologier og betalinger. Hundrevis av millioner iPads har blitt solgt siden 2010 og med mobile betalingsmåter som f.eks. MobilePay, Vips og PayPal ville det i dag være enkelt å gi et bidrag til bevaring av klokketårnet.

  1. Personalisering

I scenen med videokonferansen ber Marty arbeidskollega Needles om å donere penger, hvilket han kan gjøre med sitt fingeravtrykk. Skjermen viser deretter en masse informasjon om Needles, f.eks. hva slags mat han liker og ikke liker. Informasjon som dette blir i dag brukt til personlig tilpassing og markedsføring – som f.eks. Facebook som tilbyr annonsering basert på brukernes kjønn, alder, hva de liker, geografisk plassering og mye mer.

  1. Virtuell virkelighet (VR)

I filmen er det en scene hvor Marty og søsteren har på seg VR-briller, som de bruker til å svare på telefonen mens de ser på TV. Selv om VR-oppfinnelser fortsatt kanskje ikke har slått helt igjennom, er de på god vei. F.eks. annonserte PlayStation at de i 2016 vil lansere sin nye PlayStation VR, en VR-versjonen av den populære spillkonsollen.

  1. Droner

I dag har bruken av droner skapt mye debatt, men i «Tilbake til fremtiden» er dronelignende teknologi hyppig brukt av nyhetsstasjoner. Spesielt innen shipping er det i dag mye snakk om droner og teknologiens fordeler, samt også i f.eks. rasutsatte områder.

Artiklen fortsetter under bildet.

ggg

  1. Hoverboard

Når Marty blir jaget av filmens skurker tar han et rosa hoverboard («svevebrett») fra en liten jente for å komme seg unna. Hoverboard finnes faktisk i dag og blir produsert av Hendo. Rapperen Wiz Khalifa ble i august anholdt for å bruke et hoverboard (riktignok på hjul) på en flyplass, og i England er det forbudt å bruke det på fortau og offentlige veier. Selv om dette ikke er allemannseie enda, har en video på YouTube, hvor skateren Tony Hawk tester det, fått over 14 millioner likes.

  1. Men HER bommet filmen: Ingen PDF’er til Marty

I forhold til hvor visjonær filmen var i sine teknologiske spådommer, bommet den overraskende på et svært enkelt punkt: papiret. I filmen ser man fortsatt fysiske dokumenter i store stabler blir spyttet ut av tunge faksmaskiner, og det mest avanserte er oppfinnelsen av såkalte støvavvisende papir. Dette er langt fra tilfelle i dag: Adobe lanserte PDF-filen på starten av 90-tallet og sammen med berøringsskjermer, nettbrett og ulike skytjenester har de gjort det fysiske dokumentet nesten overflødig. I løpet av de siste årene har det blitt lest over 50 milliarder PDF-dokumenter i Adobe Acrobat på PCer, nettbrett og smarttelefoner.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB