Er tøybleier “the next big thing”?’


Trond Eilertsen
Publisert 27. juli 2020, kl. 10:00

I andre deler av veden har tøybleier vært en populær “greie” i flere år nå. I Norge har det vært en viss interesse, men ikke i samme målestokk, men det ser ut til interessen skyter fart her til lands også.

Tøybleier er kanskje et nytt begrep for mange, men det er faktisk noe som har eksistert i lange tider, og det er en stor sannsynlighet for at du har foreldre eller besteforeldre som har gått med tøybleier når de var små. Det som nok er forskjellen er hvordan bleiene ser ut og teknologien som brukes. De mer tradisjonelle tøybleiene (som for øvrig også brukes i dag) er et stykke stoff, som brettes som en bleie og festes med tøybleiefester. Denne typen tøybleier kalles enkelt og greit for brettebleier, men det finnes mange andre typer tøybleier…

Den moderne tøybleien

Den moderne tøybleien, er på alle måter helt annerledes enn det vi tradisjonelt forbinder med en tøybleie. I dag kan du velge mellom et stort antall av mønstre og teknologi, som er på høyde med engangsbleier – og i de fleste tilfeller er den nok bedre på alle måter, fordi dette er bleier som er ment å vare.

Bilde er lånt fra bloggen til tøybleier.no

Vi har sjekket diverse tøybleiegrupper på Facebook, og det er tydeligvis en stor tilhengerskare av tøybleier. Disse gruppene kan ha flere tusen medlemmer og er i sterk vekst. Mediebildet bærer også preg av å nevne tøybleier ofte, noe som er en god pekepinn på hva vi kan forvente i fremtiden, og flere og flere bruker tøybleier i barnehagen. Hvis vi skal ta andre miljøvennlige teknologier som sammenligningsgrunnlag, er el-bilen et godt eksempel. Fra Tesla Modell S kom på markedet til i dag, er det ikke gått så alt for lang tid, og i dag vil hele verden kjøre på elektrisitet. Tilbake på den tiden fikk du også tilskudd til å kjøpe elbil og elsykkel, fra staten, noe du kan få til tøybleier i dag.

Mer økonomisk og miljøvennlig

Tøybleier er i alle tilfeller mer miljøvennlig. Skal vi tro denne artikkelen fra NRK, vil bruk av tøybleier redusere Co2-utslipp med 40%, noe som i seg selv er en god grunn til å bytte over. Verdens politikere, og befolkning, er mer og mer miljøbevisste, spesielt i den rike delen av verden, og vi tar oftere miljøbevisste valg -sånn er det bare.

Økonomien i det er også en god grunn til at trenden går mot tøybleier, til fordel for engangsbleier, fordi hvis foreldre tar i bruk de nevnte tilskuddene, er det faktisk mange tusen av kroner å spare. Tøybleiene kan i tillegg brukes videre av fremtidige søsken eller selges videre til andre foreldre. Det er en synergieffekt idet, som vil gagne både lommeboka og miljøet i sin helhet. Vi vil anbefale deg å lese mer om tøybleier for å vite hva det egentlig går i – vi er mest sannsynlig på vei til en bleierevolusjon!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB