Hvordan kjøpe bitcoin i 2023


Trond Eilertsen
Publisert 20. september 2023, kl. 09:33

Vi undersøkte hva som skal til for å kjøpe bitcoin på en enkel og forutsigbar måte i 2023.

Hele prosessen kan oppsummeres i 5 steg, oppsummert nedenfor. 

 1. Åpne en digital lommebok
 2. Finn en kryptobørs
 3. Verifisere ID
 4. Knytt betalingsmetode til konto
 5. Sette inn penger
 6. Kjøp bitcoin

Forvent å bruke mellom 10 til 20 minutter når du kjøper bitcoin for første gang. Hvor mye tid det tar vil avhenge av hvilken lagringsmetode og bitcoinbørs som benyttes.

 1. Velg hvordan Bitcoin skal lagres

For å kunne kjøpe eller investere i bitcoin må det settes opp en digital lommebok. Enda det kalles for en bitcoin-lommebok, støtter de som regel en rekke andre kryptovalutaer. Her er det flere alternativer å velge mellom, inkludert lommebøker hos børsen, papirlommebøker (hvor du skriver ned koden) og maskinvarebasert lagring (f.eks Trezor eller Ledger). 

Det ideelle alternativet: kjøp bitcoin og send det til en ekstern lommebok, under din kontroll. Da synker risikoen for å tape midlene.

 1. Velg hvor du ønsker å handle bitcoin

Her finnes det flere muligheter, inkludert norske kryptobørser. 

Det er særlig 3 ting som er verdt å passe på:

 1. Hvordan selskapet ivaretar den personlige informasjonen din
 2. Hvorvidt de aksepterer betalingsmetoden (og ønsket valuta)
 3. Hvilke gebyrer de krever for ulike ordretyper

Hvor er det mulig å kjøpe bitcoin?

Kryptografen.no oppgir at det er mulig å “handle bitcoin på flere måter, inkludert hos meglere, børser og privatpersoner.” De skriver videre at det også er mulig å investere i bitcoin indirekte via aksjer som er eksponert mot BTC.

Blant de ulike valgene er det enklest (og tryggest) å gå via en standard bitcoinbørs. Her er noen eksempler:

 • NBX (Nordic Block Exchange) 
 • BareBitcoin (kjøp kun bitcoin (som navnet tilsier)
 • Firi (gikk tidligere under navnet Miraiex)
 • Binance (Mangler riktig registrering hos Finanstilsynet)
 • Coinbase (amerikansk børs – samme gjelder som hos Binance)
 • Kraken
 • Meglerhus (lar deg kjøpe bitcoin indirekte via såkalte binære opsjoner)

Visste du at: I 2017 fikk Norge sin første “bitcoin-minibank”, som gjorde det mulig å kjøpe bitcoin med sedler. Minibanken ble lagt ned etter kun ett års drift, men gjenoppstod på nytt i 2023. 

3. Hvordan verifisere ID

Norske børser anbefales fordi de støtter verifisering med BankID. Med personnummer, passord og bankid-kode kan identiteten verifiseres på under ett minutt. Noen bitcoin-børser har også støtte for innskudd og registrering med Vipps. 

Alternativet er at passbilder og førerkort skannes i elektronisk format, sammen med kopier av faktura. Disse må deretter sendes til en utenlandsk børs i PDF-format. Det kan være risikabelt hvis dokumentene dine havner på avveie.

Vei risiko opp mot nytteverdien. I de fleste tilfeller er det ikke verdt å gi fra seg privatdata til utenlandske selskap, gitt at Norge har flere selskaper som tilbyr kjøp av bitcoin, med bankID.

4. Knytt en betalingsmetode til kontoen

Knytt ønsket betalingsmetode til kontoen. Det er mulig å kjøpe bitcoin ved hjelp av flere betalingsmetoder, inkludert:

 • Bankoverføring. Inkluderer straksbetaling hvis banken støtter det.
 • Kortbetaling. Vanligste er støtte for Visa og Mastercard.
 • Tredjeparter. Eksempler er PayPal, ApplePay og GooglePay
 • Vipps. Hos noen norske børser er det mulig å kjøpe bitcoin med vipps.

Hver betalingsmetode har sine egne fordeler (og ulemper). For å ta et par eksempler.

Gjennom å velge Vipps eller kort som betalingsmetode blir det mulig å kjøpe bitcoin umiddelbart. Fordelen er rask utføring av ordren.

Ulempen(e) er at det koster deg mye ekstra i gebyr. For å ta vipps som et eksempel: Her vil det koste deg nesten 4% prosent av beløpet. Forvent å betale omtrent det samme med vanlig kort.

I tillegg har kortinnskudd som regel en lavere beløpsgrense enn bank. 

Derfor er det nesten alltid best å sette over penger med banken din hvis du vil kjøpe bitcoin for et større beløp.

5. Handle bitcoin

Du har satt inn penger på konto, og kan nå navigere til siden for å legge inn en bitcoin-ordre.

Handle bitcoin med 2 ulike ordremetoder:
1. Marked. Du kjøper bitcoin til den beste prisen markedet kan tilby. Gjør at ordren din gjennomføres med en gang.

2. Limit. Her settes ønsket pris, hvor handel kun utføres hvis bitcoin-prisen faller til det nivået som er bestemt på forhånd.

I nesten alle tilfeller vil det være best å kjøpe bitcoin med en limit ordre, og du kan lese mer om temaet hos kryptografen.

Noen begrep som er verdt å vite:
S/L: Forkortelse for stop loss. Lar tradere sette en grense for når kryptobørsen skal selge unna bitcoin, for å unngå ytterligere tap.

P/L: Profit/Loss ratio. Viser hvor mye du har tapt, eller tjent på en posisjon. En viktig målestokk for de som handler bitcoin ved hjelp av derivater.

Generelle tips

Sikkerhet: Ta forhåndsregler og gjør ditt beste for å beskytte de digitale eiendelene dine. Det inkluderer at du velger et sterkt passord og setter opp tofaktorautentisering, også kalt for 2-FA. Unngå at bitcoin lagres på børsen, og send heller pengene til en lommebok som bare du selv kontrollerer.

Timing av handel: Kjøp bitcoin i nedgangsperioder og ikke kast deg på bølger preget av det som kalles for “FOMO” (Fear of missing out). Den beste tiden å investere i bitcoin, er som regel når markedet har mistet troen. 

Spre handlene utover: For å minimere risiko kan bitcoin-kjøp fordeles utover inkrementer. For eksempel at beholdningen økes med 2,5% hver uke. Da vil det ta 1 måned å fullføre 10% av investeringen i bitcoin. Fordelen er at kjøpene spres utover og at porteføljen derfor får en snittpris som står mer i takt med markedsutviklingen over tid.

Vanlige spørsmål om å handle bitcoin

 • Er det mulig å kjøpe bitcoin med vipps? Ja. Vipps åpnet opp for kjøp av bitcoin i 2023. Inntil da hadde de nedlagt et forbud mot bruk av tjenesten til alle former for handel med krypto.
 • Er det en aldersgrense? Ja. For å kjøpe bitcoin hos legitime børser må du være fylt 18 år og samtidig kunne identifisere identiteten din.

Hva koster det? Kostnadene kan dukke opp i form av innskuddsgebyr, handelsgebyr, valutavekslingsgebyr og uttaksgebyr. Typisk vil det koste et sted mellom 1 til 5 prosent av innskuddet når du kjøper bitcoin.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB