Hvordan kjøpe bitcoin?


Trond Eilertsen
Publisert 16. november 2020, kl. 10:27

Det finnes flere måter du kan kjøpe bitcoin på og det er forskjellige behov. For de aller fleste nordmenn så vil det beste alternativet være å bruke en norsk kryptobørs. Det finnes ikke så mange norske kryptobørser men det har de siste årene kommet flere norske kryptobørser. Disse norske kryptobørsene er regulert av Finanstilsynet som gjør det enkelt for deg å kjøpe bitcoin med din bankbrikke. Den mest kjente norske kryptobørsen er Miraiex og det er de som har størst volum i Norge.

Miraiex gir deg faktisk opptil 200,- kroner når du gjør dine første kjøp av bitcoin. Det er derfor en veldig fin måte å starte å kjøpe bitcoin på.

  1. Opprett konto hos Miraiex
  2. Sett inn penger
  3. Kjøp bitcoin enkelt

Ulempen med å kjøpe bitcoin på Miraiex er at det gjerne tar litt lenger tid enn hvis du f.eks skal kjøpe bitcoin med kredittkort. Likevel så kan den lille ekstra tiden det tar være verdt det. Ettersom du kan beskytte bitcoinen som du kjøper med bank-id. Dette gjør at din bitcoin er omtrent like trygg som banken!

Hvor kan jeg kjøpe bitcoin raskt med bankkort?

Noen ganger så kjenner man på det som de erfarende bitcoin-investorene kaller for FOMO (fear of missing out). Da har man kanskje ikke tid til å vente på at pengene skal overføres fra banken og da ønsker man å kjøpe bitcoin med bankkort. Her finnes det flere alternativer men den enkleste måten å kjøpe bitcoin med bankkort eller kredittkort er børsen Coinbase. Dette er en børs som lar deg enkelt kjøpe bitcoin og andre kryptovalutaer med bankkort.

Det fine med Coinbase er at du faktisk får nesten 100,- kroner i gratis bitcoin når du kjøper bitcoin for over 1000,- kroner. Det betyr at du omtrent får 10 % i profitt på ditt første kjøp av bitcoin. Det er veldig enkelt å bli kunde hos Coinbase for å kjøpe bitcoin. Du trenger enkelt å bare gjøre følgende:

  1. Registrer deg hos Coinbase
  2. Deretter så fyller du inn kontodetaljer
  3. Gjør et innskudd for å kjøpe bitcoin

Enkelte opplever at bankene blokkerer kjøp av bitcoin hos Coinbase og hos andre aktører. De aller fleste banker tillater kjøp av bitcoin hos Coinbase ettersom dette er en kjent og seriøs tilbyder av kryptovaluta. Dersom du opplever problemer med å kjøpe bitcoin med bankkort. Da anbefaler vi deg at du tar kontakt med din bank fordi det kan være at dette kun er en sikkerhet-mekanisme som de bruker.

Kan man kjøpe bitcoin med VIPPS?

Det har dessverre ikke kommet noen løsning for å kjøpe bitcoin med VIPPs ennå men det er nok ikke lenge til det kommer muligheter for å kjøpe bitcoin med VIPPS. Det er riktignok mulig å logge inn med VIPPS hos Miraiex men du kan forløpig ikke kjøpe bitcoin med VIPPS.

Kan man kjøpe bitcoin med PayPal?

Før så var det veldig lett å kjøpe bitcoin med PayPal men dette har ikke vært så lett i etterkant av dette. Nylig ble det klart at Paypal åpner for at du skal kunne kjøpe og sende bitcoin hos PayPal. Dette har ennå ikke rullet ut for nordmenn men når de gjør det så blir det nok helt sikkert veldig enkelt.

Verdt å vite om bruken av PayPal

Før du kjøper bitcoin med PayPal er det et par ting du bør vite om.

Per dags dato er det ikke mulig å kjøpe bitcoin med PayPal fra Norge. Som sagt er det noe som står på trappene og løsningen vil sannsynligvis gjøres tilgjengelig for norske forbrukere i første halvdel av 2021

Det er også noen få utenlandske tjenester som tilbyr kjøp og salg av bitcoin via PayPal, noe IT-Avisen har omtalt. Samtidig bør det nevnes at PayPal kan koste deg en del ekstra. De tar seg godt betalt hver gang du veksler NOK til en annen valuta. 

Skal du først kjøpe bitcoin med PayPal på en utenlandsk side er det sannynlig at du må sette inn f.eks USD eller EUR. Da må NOK byttes om til den andre valutaen og du ender opp med å betale et gebyr. Det skjer hver gang du skal handle på siden.

Når vet jeg at det er lurt å kjøpe bitcoin?

Dette er et veldig vanskelig spørsmål og vi er ikke kvalifiserte til å svare. Det tror vi at faktisk de aller færreste er kloke nok til å svare på. Bitcoin og kryptovaluta er svært volatilt og veldig vanskelig å spå prisen på. Det er et forholdsvis lite marked hvis man sammenligner med f.eks gull og andre investeringer.

En noe omdiskutert men nyttig verktøy er er å følge med på noe som heter «Bitcoin Greed and fear index». Den bygger på en ganske enkel metodikk at når det er mye grådighet så kan det være at det er lurt å selge bitcoin og når det er mye frykt så kan det være lurt å kjøpe bitcoin. Nedenfor kan du se om det er mye grådighet eller frykt i markedet.

Vi anbefaler at man gjør sine egne undersøkelser og kun bruker data som dette ovenfor for å supplere med. Du burde styre unna kilder som hevder «garantert gevinst» og lignende.

Er det trygt å kjøpe bitcoin?

Ja hvis du velger de riktigte plassene å kjøpe bitcoin så er det defintivt trygt å kjøpe bitcoin. Det finnes dessverre veldig mange useriøse plasser som hevder å selge bitcoin eller som ønsker å selge deg en kryptorobot. Dette er bare å styre unna. Nedenfor har vi laget en liste over forskjellige bitcoin-svindler:

Bitcoin Trader

Bitcoin Code

Bitcoin Up

Bitcoin Era

Bitcoin Loophole

Crypto Robot 365

Finnes det fond som lar deg kjøpe bitcoin indirekte?

Det kommer stadig flere fond på banen innenfor bitcoin men dette er gjerne ikke fond som kjøper bitcoin direkte. De kjøper gjerne heller aksjer i selskaper som er indirekte eksponert mot bitcoin eller blockchain som er teknologien rundt bitcoin.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB