Nå får du flytebrett på Kickstarter – om du investerer 60 000 kroner


Trond Eilertsen
Publisert 21. oktober 2015, kl. 14:18

Nå kan drømmen om å bevege deg gjennom luften på et flytebrett endelig realiseres, om du slår deg til ro med at det foreløpig bare kan skje på visse underlag
Om du ønsker det, kan du nå oppleve et magnetisk flytebrett før Marty McFly kommer i oktober til neste år. Arx Pax, et lite firma i Los Gatos i California, kan nå tilby deg ekte vare – selv om du ikke kan forvente å reise så mye med det ennå.
Helt siden Michael J Fox tok luftveien i 1989-klassikeren, Back to the Future II, har vi drømt om slike flytebrett. Mange har forsøkt å gjenskape denne magien; Mattel lanserte til og med en plastikk replika, men sørgelig å måtte si det, løfte seg gjorde det ikke.
Arx Pax’s brett kan faktisk flyte over underlaget. Allikevel er det en liten hake her; den kan bare heve seg over spesielle underlag fordi det bruker magneter, på samme måte som et maglev (magnetic levitation) tog gjør det.

https://www.youtube.com/watch?v=BuWflDnAO9s

Denne måten å bevege seg fra ett sted til et annet på, er en mye bedre måte å bygge, bevege mennesker og materialer på

Den foreløpige prototypen av Hendo – som er firmaets 18. versjon – hever seg ca 3 centimeter over bakken og kan transportere opp til 140 kilo (i snitt to mennesker) i 15 minutter. Et sterkt magnetfelt benyttes for å skape en motkraft til underlaget og får brettet til å flyte på samme måte som tilsvarende maglev tog. Det betyr at Hendo bare kan flyte i luften når underlaget ikke er jernholdig – som kopper eller aluminium. Det er altså ikke et skateboard for å svinge innom supermarkedet eller rundt i byen bak en pickup truck.
“For omtrent to år siden begynte vi å forske på arkitekturen bak magnetfelt (MFA) og utvikle en flyteteknologi som en bedre måte å forflytte mennesker og materialer på i forbindelse med byggeprosjekter”, forteller Arx Pax grunnlegger Greg Henderson. ”Mens vi holdt på med disse studiene, oppdaget vi en måte å overføre elektromagnetisk teknologi på som var mye mer effektiv enn noe som var gjort tidligere. Resultatet er at vi nå kan bruke vår teknologi som for tiden er til patentering, til å bruke brett eller plattformer som flyter i luften over ikke-jernholdige materialer med en last som kan være bortimot ubegrenset i størrelse og vekt”.
Dette vil være en stor fordel i lagerbygninger der tung last nå kan bli fraktet rundt uten friksjon – en anvendelse som ofte er blitt tillagt maglev teknologi.
Hendo har ingen egen kraft eller rettet fremdrift så langt i prosessen og flyter derfor bare rundt på overflaten. Men det er mulig å produsere en forsiktig fremdrift og ønsket retning ved å benytte det magnetfeltet som er generert under brettet ved å feste berøringssensitive plater under foten. Dette gjør at du kan rotere brettet, men fortsatt trengs det en kraftigere dytt for å sørge for fremdrift og retning.

Fortsatt tidlig i utviklingen, men i nær fremtid er dette allerede fortid

Arx Pax tilbyr også magnetfelt-teknologi i en liten utviklerenhet som kontrolleres av en smarttelefon-app. Denne er tiltenkt hackere som er ute etter å benytte teknologien til andre formål, inkludert transport av tung last i industrielle sammenhenger.
Nå søker firmaet om prosjektmidler, i overkant av 1,5 millioner kroner, for å videreutvikle og kalibrere utviklerteknologien fra prototype til at brettet kan settes i industriell produksjon. Om du ønsker å kjøpe et ferdig brett, vil det koste deg mellom 60 og 70 000 kroner, mens du får kjøpt et utviklersett til rundt 2 000 kroner.
“Mulighetene er både spennende og omtrent grenseløse, men vi tok beslutningen om å bygge en prototype av flytebrettet og selge utviklingssett for heveteknologien rett ut av porten”, forteller Henderson. ”Vi er fortsatt i en tidlig fase, men vi er svært optimistiske, for vi har bevist at det som tidligere ble ansett som umulig, faktisk er mulig”.

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB