Penger gjennom tidene


Trond Eilertsen
Publisert 23. juli 2020, kl. 16:30

Penger er et byttemiddel menneskeheten har benyttet i tusenvis av år, i en form eller annen, som egentlig ikke har noen verdi, utover å være en sikkerhet for en handel. På denne måten slipper du å gi fra deg ei ku neste gang du går på butikken, men kan heller betale med mynter, kort, mobilen eller sågar kryptovaluta. Men hvordan kom vi egentlig så langt teknologisk, som vi er i dag, og hvordan ser fremtiden ut?

Tidlige former for penger

Tidlige penger…

Det er mange diskusjoner om hva som kan kalles penger og hvor langt tilbake vi kan gå før vi snakker om den moderne formen for penger. Noen vil mene vi kan spore betalingsmidler hundre tusen år tilbake. Det som uansett sikkert, er at den eldste loven som er på skrift, Hammurapi-koden, nevner penger spesifikt og lager retningslinjer for bøter, renter med mer, i form av sjekler. Sjekler ble først tatt i bruk som en måleenhet for korn, men som over tid utviklet seg til å bli mynter som en erstatning/garanti for det samme. Den eldste mynten vi kjenner til er 2.700 år gammel og det skulle gå mange, mange år før kineserne fant opp pengeseddelen i det 6 århundre etter vår tidsregning. Og nesten like lang tid igjen før det skjedde noe nytt på den fronten.

Kortbetaling og andre moderne betalingsmetoder

I dag har de aller fleste betalingskort eller en annen form for betaling gjennom mobilen. Det som er spesielt med denne formen for penger, er at det i prinsippet er akkurat det samme som sjekelen bare at i dag er penger knyttet opp til gull i stedet for korn. Selv om vi bruker kortet til å betale restaurantregningen med, så er dette penger vi lett kan få byttet om i mynter og sedler om vi vil. Det samme med mobilbetaling, fordi dette trekker bare penger fra en bankkonto på samme måte som et betalingskort.

På lik linje med den monetære revolusjonen som babylonerne og kineserne må ha følt, når de fant opp mynter og sedler, og ikke minst hvordan det påvirket resten av verden, så lever vi kanskje i en tid hvor det skjer like store forandringer i vårt monetære system – bare med “vi” så menes verden.

Lever vi allerede i fremtiden?

En liten tid etter 2013 hadde det kanskje føltes kleint å nevne kryptovaluta, men nå er det like naturlig som å nevne alle former for betaling. Det er ikke tilfeldig, at 2013 blir nevnt, fordi det var i det året Bitcoin så dagens lys, og la grobunn for hundrevis av andre digitale valutaer. Kryptovaluta er en teknologisk revolusjon som kan forandre det monetære systemet vårt for alltid, på grunn av måten det er utført på og hvilke muligheter det gir med denne teknologien.

Det var nok skeptikere for 3.000 år siden, som nektet å ta imot mynter som betaling for varer, og for 1.400 år siden som nektet å ta imot sedler som betaling. Og i dag er det et flertall av utsalgssteder, restauranter og andre steder hvor du betaler, som ikke aksepterer kryptovaluta.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB