HTC og Samsung saksøkes i ovevåkningsskandale


Christofer Nygård
Publisert 2. desember 2011, kl. 20:01

Carrier IQ er selskapet bak overvåkningsprogramvaren som har skapt furore i internasjonale teknologimedier - og hos forbrukerne. (Foto: Wikimedia Commons, redigert av Teknologia.no)

Carrier IQ, som angivelig står bak sporingsprogramvare som skal ha vært installert i en rekke Android-baserte smarttelefoner, deriblant fra HTC og Samsung, blir nå saksøkt av illsinte amerikanere som mener de er blitt ufrivillig overvåket. Også Carrier IQ er representert i søksmålene.

Personene, som har gått til sak i Chicago og St. Louis, krever en utbetaling på flere hundre millioner amerikanske dollar på vegne av millioner av fornærmede i USA.

Overvåkningsprogramvare

Skandalen som har vært et omdiskutert tema i teknologipublikasjoner verden over de siste dagene, oppsto etter at hackere oppdaget spor av Carrier IQ-overvåkningsprogramvare i en flere Android-mobiltelefoner fra ulike produsenter.

Produsenten av smarttelefoner, HTC, og den amerikanske nettleverandøren Sprint har tidligere denne uka vedkjent bruken av programvaren, men avkreftet at de har snoket i brukernes privatliv.

Carrier IQ er ifølge Wikipedia et privateid selskap, hvis hovedfokus ligger på mobilprogramvare. Selskapet er basert i Mountain View i California og ble grunnlagt i 2005. På nettsidene sine hevder selskapet at de har sin teknologi installert i over 150 millioner mobiltelefoner verden over. Programvaren er et slags analyseverktøy som registrerer brukernes atferd, for på den måten å kunne tilby nyttig statistikk til mobilprodusentene.

Også i iPhone

Det ble slått full alarm på torsdag kveld da enkelte medier gikk ut og beskyldte Apple for den samme praksisen. Apple har i ettertid bekreftet dette, men sier de er i ferd med å avvikle bruken av teknologien, og at det fra og med iOS5 ikke lenger er slått på automatisk.

Tyske myndigheter ber om redegjørelse

Skandalen rundt overvåkningsprogramvaren har også vakt sterke reaksjoner i Europa. I Tyskland har myndighetene sendt brev til blant annet Apple, hvor de ber om en redegjørelse for bruken av programvaren.

Kilde: PaidContent.org

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB