Windows 8 – hva er nytt?


Einar Holten
Publisert 4. mars 2012, kl. 18:07

Onsdag ble Windows 8 Consumer Preview gjort tilgjengelig for offentligheten, rundt 6 måneder etter Developer Preview som kom i september. Og det tok bare en dag å passere 1 million nedlastinger. Windows 8 bringer en god del endringer til Windows og vi skal prøve å ta for oss noen av disse.

Startskjermen - Her starter alt i Windows 8.

Startskjermen erstatter startmenyen

Den aller største endringen i Windows 8 er fjerningen av startmenyen – og startknappen (kan endre seg). Istedet er det nå en hel skjerm dekket av såkalte tiles. Noe vi også ser i Windows Phone. Microsoft virker å samkjøre alle grensesnittene på sine enheter som de kaller Metro. Man kan på flere måter si at den har erstattet startmenyen, men den er langt mer enn det også. Dermed vil startskjermen ta over for det vanlige skrivebordet med ikoner. Frykt ikke, skrivebordet er der fremdeles. Det er bare blitt gjort om til en egen applikasjon kalt Skrivebord.

Startskjermen er veldig integrert med hele systemet, både sosiale tjenester og installerte programmer. Du kan blant annet starte et generelt søkt som før (Win + F). Etter søket derimot kan du filtrere eller utvide det til installerte programmer, sosiale tjenester eller filer.

Søk: Du kan filtrere søket eller utvide det til andre applikasjoner.

En del av startskjermen er også noe Microsoft kaller for charms. Dette er noe ala oppgavelinjen for Metro-grensesnittet (startskjermen). Den vil komme fram blant annet når du søker som vi tok opp over. Charms er også kontekstbasert. Altså vil den endre seg etter hvilken applikasjon som den blir aktivert i.

Når man får startet en applikasjon i fra startskjermen vil de automatisk gå i fullskjerm. Dette gjelder derimot ikke alle, for det finnes unntak. Stort sett er dette programmer innen Windows, som f. eks. kontrollpanelet, Windows Explorer. Windows 8 har faktisk to kontrollpanel denne gang. Et for de mest brukte innstillinger og som er metro-basert. Skal du derimot justere på noe mer avansert må du bruke det tradisjonelle kontrollpanelet vi kjenner til.

Trykkbasert grensesnitt

At Windows 8 bruker Metro-grensesnittet kommer av at trykkskjermer er for fullt inn vårt dagligliv. Det er allerede bekreftet at flere laptop-produsenter vil levere maskiner med trykkskjerm. Flere har blitt demonstrert også, selv fra Microsoft sin side. Og Windows 8 tar fullt i bruk mulighetene som trykk gir oss. Nesten hvert sitt hjørne i Windows kan nå berøres eller nyttes til å ta fram det du ønsker. Du kan også ha sette to applikasjoner ved siden av hverandre. Hvordan de oppfører seg er avhengig av applikasjonen og hvor mye andel av skjermen den skal bruke.

Tablets blir veldig aktuelt med både det nye Metro-grensesnittet i tillegg til multitasking og generell bruk. Ved demonstrasjoner av Windows 8 på tablet har det sett veldig naturlig ut. Kanskje også mer enn mus og tastatur. I høst ventes det at mange produsenter av tablets kommer med flere Windows 8 produkter.

Windows Store

Som med Windows Phone vil du også kunne laste ned og kjøpe applikasjoner direkte i fra Windows. Mye av det du i dag ser på både iOS, Windows Phone og Android vil også dukke opp her. Spesielt kjenninger som Cut the Rope, Angry Birds og andre spill og applikasjoner.

Flere brukere har nok ønsket en mer sentralisert løsning til Windows og nå kommer det. Disse applikasjonene vil også kunne synkroniseres på tvers av enheter via Microsofts sine live-tjenester som vi tar for oss litt under. Oppdateringer vil bli varslet om automatisk, men vil bare gjelder Metro-applikasjoner. Ikke vanlige skrivebordprogrammer som f.eks. Spotify, Skype, Chrome og Photoshop.

Windows Store: Last ned eller kjøp applikasjoner som på en mobil.

Integrerte tjenester

Nettskyen har blitt en relativt stor business de siste årene og det er også noe Windows 8 vil dra nytte av. Flere av tjenestene til Microsoft er godt integrert i Windows 8. Når du oppretter en brukerprofil vil du kunne integrere den mot din Live-konto.  Noe som er veldig raskt og enkelt. Da vil dine innstillinger bli lagret i nettskyen. Dersom du vil bare opprette en lokalt konto vil du selvsagt også kunne det. Skydrive vil også være tilgjengelig for lagring av dine filer. Det ryktes også at disse vil få et annet navn i den endelige versjonen av Windows 8.

Som nevnt litt over vil dine Metro-applikasjoner blir synkronisert mellom dine PCer. Alt du trenger å gjøre er å opprette og logge deg på din Live-konto på den aktuelle maskinen.

Ingen utvidelser i Internet Explorer

Microsoft har tatt en relativ drastisk avgjørelse med den Metro-baserte Internet Explorer (IE10). Den støtter nemlig ikke utvidelser slik som Flash og Java . Med andre ord vil ikke filmer på YouTube fungere med unntak av de som er konvertert til WebM som støttes i HTML5. Google har startet med å konvertere mange av sine filmer, så over tid bør det ikke bli noe stort problem. Derimot vil nettbanker ikke fungere, siden Java ikke vil starte. Heldigvis vil skrivebordsversjonen av Internet Explorer støtte utvidelser. Eller du kan selvsagt installere en alternativ nettleser.

IE10: Ingen utvidelser og helt rent grensesnitt.

Rask på nye maskiner

Windows 8 er designet til å ta i bruk den aller siste teknologien, deriblant en ny BIOS, kalt UEFI. BIOSen er faktisk den eldste gjenstanden i en maskin i dag og nå skal den erstattes. Alle nye PCer som selges i dag har UEFI. Dette vil gjøre at maskinen vil starte opp langt raskere enn før. Gjerne tar det bare få sekunder i fra du slår på maskinen. I tillegg vil det også gjøre maskinen sikrere mot virus og andre skadelige programvare.

http://www.youtube.com/watch?v=1Ov95bS86rs

Som med Windows 7 vil også Windows 8 ta full nytte av SSD-disker som har begynt å florere på markedet. Disse er gjerne 5 ganger raskere enn vanlige spindeldisker som har vært brukt i mange tiår.

Uvant – for mye endringer?

Etter å ha brukt Windows 8 en stund er det mye å bli vant med. Steve Ballmer sa i et intervju hos Gartner Symposium i oktober 2010 at Windows 8 var den største risikoen selskapet holdt på med nå – og jeg ser hvor han vil hen. Windows 8 er en overhaling av hele Windows sin presentasjon og vil helt klart gjøre mange usikre, spesielt de mer skrivebord-sentriske.

Microsoft virker å ønske å fjerne elementer som vi i dag tenker en maskin på som. At den blir en mer dagligdags ting som vi aldri skrur av. Startmenyen er vekk og det samme gjelder startknappen. Dermed finner du ingen knapp for å skru av maskinen. Den er der, men ikke synlig. Windows 8 kan nesten minne mest om at mobilprodukt – at vi nå sitter med Windows Phone 8, istedet for den Windows vi er kjent med. Nå som tablet mer og mer tar over for bærbare maskiner, tror jeg dette blir mer naturlig. Slik jeg ser det i dag passer ikke Windows 8 for PCer med mus og tastatur like mye som de med trykkskjerm. Kanskje er det bare en overgangsfase, men jeg tviler litt.

Windows 8 har ennå en lang periode fra å være et endelig produkt. Det føles ikke like ferdig som det Windows 7 sin beta var på samme tid. Ikke for stabilitetens sin skyld, heller for hvordan det er såpass ulikt alt annet. Som en ganske lang tids Windows-bruker er det vanskelig å se helheten i produktet slik det er nå. Kanskje vil det endre seg når vi ser antallet applikasjoner og økosystemet som Microsoft bygger opp har etablert seg. Windows 8 ventes å lanseres mot slutten av året, trolig før julesalget starter. Microsoft har ennå ikke kommet med noen fastsatt dato for når Windows 8 skal lanseres.

Gjerne del dine erfaringer og meninger om Windows 8 så langt i vårt kommentarsystem under.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB