Se hva denne robotkuben klarer


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 21. desember 2013, kl. 13:35

Foto: Gajamohan Mohanarajah / YouTube / Skjermdump

Foto: Gajamohan Mohanarajah / YouTube / Skjermdump

Dette er balanseferdigheter på høyt nivå. 

Kuber er kanskje ikke kjent for å være de mest akrobatiske skapningene, men en forskergruppe fra Sveits får oss kanskje til å revurdere denne oppfatningen.

Forskerne har nemlig utviklet en robotkube som er i stand til å bevege seg helt på egen hånd. Men ikke nok med det – kuben er også god på å balansere.

Balanserer på hjørnet

Som vist i en demonstrasjonsvideo ser vi at kuben, helt uten ytre påvirkning, klarer å stabilisere seg og balansere på alle sine sider, og til og med på kun et enkelt hjørne.

Enda mer imponerende er det at kuben balanserer på et hjørne samtidig som underlaget den står på tiltes.

Ifølge forskerne, ved ETH Zurich’s Institute for Dynamic Systems and Control, er det hele mulig ved hjelp av en rekke hjul som spinner på innsiden.

Disse hjulene skaper bevegelse som lar kuben forflytte seg, og når den når topp-punktet på hjørnet, vil disse hjulene drevet av motorer sørge for å holde kuben i balanse.

Planetutforskning neste?

Hjul-teknologien skal ikke være ulik den vi finner i satellitter i rommet. Satellittene består nemlig også av slike hjul som hjelper dem med å stabilisere seg.

Andre forskergrupper vurderer nå å bruke denne teknologien for å bygge roboter som kan brukes til å utforske andre planter, ifølge The Verge. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB