The Grand Budapest Hotel – for en timing, og for et fargerikt univers!


Linn Heidi Slåttøy
Publisert 24. mars 2014, kl. 00:19

Foto: The Grand Budapest Hotel

Foto: The Grand Budapest Hotel

– Det er fantastisk mye bra med denne filmen, skriver teknologia.nos filmanmelder.

Wes Anderson, som tidligere er kjent for The Royal Tenenbaums (2001), The Fantastic Mr. Fox (2009) og Moonrise Kingdom (2012), er tilbake med nok en søt og fargesprakende film. The Grand Budapest Hotel er muligens hans beste film hittil.

I denne filmen møter vi Zero Moustafa, som forteller om sitt vennskap med den berømte conciergen Gustave H (Ralph Finnes) på Grand Budapest Hotel. Kapittel for kapittel får vi se en rekke uvanlige hendelser som Gustave og han selv går gjennom.

Vi får rikelig med innblikk i den spektakulære historien som foretar seg drapet på Gustaves eldre elskerinne, Madame D (Tilda Swinton) flere titalls testamenter og det visstnok uvurderlige maleriet «Gutten med eplet» (som Gustave arver). 

Filmen skildrer et spontant og festlig eventyr, som gjennomføres med en eksperimentell oppbygning, litt utenom den vanlige Hollywoodstilen. Maken til velkoreografert og timet film skal man se lenge etter. Fargene spiller i seg selv en viktig del av denne utpregede visuelle saken. 

For en kinematografi og koreografi. Og for noen kreative og karikerte figurer. Wes gjør det igjen. Det hele er en lek fra ende til annen. De småabsurde momentene som stadig dukker opp gjør filmen på mange måter til en genialitet i seg selv.

Ralph Finnes gjør en utmerket innsats som den romantiske og samtidig disiplinert Gustave H. Og Lobby gutten Zero Moustafa (Tony Revolor) er ikke en lite elskverdig puddel som gjør sine plikter. En haug med kjente fjes dukker opp underveis i filmen og alle bidrar til det velfungerende lille sirkuset.

Det er fantastisk mye bra med denne filmen, men for meg var selve historiefortellingen litt umotivert. Hvem er Jude Law karakteren og hvorfor forteller Moustafa akkurat ham historien sin? Etableringen er derfor litt svak, men publikum innser raskt at historien dreier seg om mer enn bare hotell, poesi og kaker fra Mendl’s.

Jeg synes også filmen slutter litt for brått, med tanke på den turbulente handlingen. Likevel er den stjernespekkede The Grand Budapest Hotel en god humoristisk film som fint kan treffe et stort publikum, som er ute etter litt lett, men fengslende underholdning.

Jeg liker det godt, men elsker det ikke.

Terningkast 4.

[imdb id=»tt2278388″]

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB