Apple opplever store problemer med nye iOS 8


Trond Eilertsen
Publisert 31. desember 2014, kl. 09:36

Vanligvis når en ny software slippes, er selskapene svært nøye med hvilke enheter de sender ut til testpanelene. Enheten både sjekkes og dobbelsjekkes for å sikre at den er en verdig representant for sin modell. Derfor lurer vi nå på hva som skjer med Apples iOS 8. I flere tester, der Apple selv har supplert enhetene, er det blitt oppdaget problemer med både bugs, stabilitet og ytelse som tyder på at softwaren har mistet hardwaren ut av syne.

Hvordan har dette unngått det kritiske øyet til de som kontrollerer produksjonen? Er det mulig at de rett og slett ikke har identifisert problemet, eller er det snakk om tidspress for å slippe den nye modellen og at noen i kampens hete tok feil beslutning? Dette er ikke nytt under solen, men med iOS 8 virker det å være mer alvorlig enn ved noen tidligere Apple versjoner.

Har iOS 8 mer bugs enn andre versjoner?

Den beste måten å kunne fastslå om iOS 8 har mer bugs enn andre var å ta en titt på hva brukerne har rapportert om så langt. Takket være sosiale medier kan meninger og vurderinger spre seg som ild i tørt gress, og det er ikke en enkel jobb å få oversikt over alle opplevelsene.

Apple har også offisielle support nettsider for iOS oppdateringer som gir en oversikt over alle tillegg og bug løsninger som er blitt publisert for hver versjon. Om man teller over hvor mange av oppdateringene som faktisk hadde til hensikt å fikse et bug problem, er de ikke så mange flere enn for de tidligere versjonene. La oss ta en mer grundig gjennomgang.

Antall bug problemer for iOS 8 var det samme som for iOS 6: 8 problemer ble fikset i .0.1 oppdateringen, pluss enda en i den neste oppdateringen, .0.2. Totalt hadde iOS 6 rundt 21 oppdateringer rettet mot bug problemer.

Når det gjelder iOS 7, var der færre bugs i startfasen, men i 7.0.3 oppdateringen i oktober 2013 ble 8-9 bug problemer adressert og oppdateringer publisert for å fikse problemene. Totalt ble det publisert 27 oppdateringer for å fikse bug relaterte problemer.

Generelt kan man slå fast at oppdateringene blir sluppet raskere og raskere for hver versjon. Problemene blir oppdaget og en kur for det eksakte problemet blir publisert, samt at flere bugs blir fikset enn tidligere.

Tech008Rundt en og en halv måned etter lanseringen av iOS 8 er allerede fire fullstendige oppdateringer sluppet og antall bug relaterte i hver av disse kan regnes til 23 totalt. Med sin nyeste versjon, iOS 8.1.1, har Apple sluttet å spesifisere antall bug løsninger og valgt å ta et mer generelt standpunkt. De oppsummerer nå bug oppdateringer sammen med oppdateringer som skal gjøre systemet mer stabilt og gi bedre ytelse. Det er ikke et stort tankesprang å anta at flertallsbemerkningen, sammen med stabilitetsoppdateringen sannsynligvis drar antall bug relaterte løsninger opp til et høyere antall enn 23, og dette bare under to måneder etter første lansering. Så langt ser det ut til at påstanden om at Apple har sluppet sitt mest «infiserte» OS noensinne, holder vann.

Et nærmere blikk på situasjonen

Naturlig nok kan vi ikke bare se på nummerne for å skape oss et klart bilde over situasjonen. Samtidig som at det er riktig å si at antall bug relaterte problemer stiger på en faretruende måte, må vi også ta hensyn til kompleksiteten av produktet og antall plattformer det for øyeblikket er tilpasset til. Med tanke på at iOS 8 støttes av en rekke ulike produkter fra Apple, alt fra iPhone til iPad og iPad touch, er det kanskje likevel ikke så rart at der finnes flere problemer med bugs enn ved tidligere software lanseringer.

Andre ting å ta med i beregningen er at ved å lansere nye produkter, som for eksempel den fjerde generasjonen av iPad med retina display og iPad mini, samtidig som de slipper et nytt OS med sin årlige iPhone lansering, dermed trenger flere oppdateringer for å følge utviklingen. Det finnes en viss logikk i å samkjøre oppdateringene av et nytt OS i startfasen, samtidig som det tilpasses de nye hardware modellene.

Det er også en viss mulighet for at Apple faktisk også går sterkere inn for å fikse flere problemer enn de kunne tidligere, noe som også naturligvis vil få antallet oppdateringer til å stige. Bug oppdateringene sier ingenting om hvor mange som hadde problemer med det løsningen skal fikse.

Apples dilemma

Apple har uten tvil skaffet seg sin plass på markedet ved å være en konstant innovatør. De er dermed presset til å stadig tilby fornyede modeller av produktene sine, for å ikke havne bakpå i utviklingen. Det finnes nok av konkurrenter som ønsker seg en bit av (eple)kaken, og Apple kan ikke tillate seg å sakte ned på farten med tanke på nye produktlanseringer og livssyklusen til disse. Ved å hele tiden bombardere markedet med nye versjoner av både software og hardware oppnår de fantastiske salgstall og trofaste brukere, men det påvirker kvaliteten, uten tvil. Det er ikke nødvendig å være et teknisk geni for å forstå at om Apple tok seg bedre tid til å bli kvitt bugs før lansering, ville de ikke måtte slite med dem i ettertid.

Vi ser altså et klassisk eksempel på at hastverk er lastverk, som det gamle ordtaket sier, samtidig som at konkurransen i markedet og Apples investorer krever innovasjon med lynets hastighet. Apple står ovenfor et dilemma og de ikke ser ut til å ta seg bedre tid med det første. Kanskje ved lanseringen av iOS 9 vil Apple ha klart å identifisere og takle flere av problemene før markedet får satt sine kjøpesterke klør i produktet, men når det kommer til iOS 8 har vi sannsynligvis bare sett en brøkdel av problemene Apple har i vente.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB