Annonsekronene følger ikke forbrukerne


Trond Eilertsen
Publisert 25. juni 2015, kl. 10:22

Pressenotis fra ADOBE

Annonsører over-investerer i trykte medier sammenlignet med mobile plattformer. En ny undersøkelse fra Adobe avslører at virksomheter investerer mer enn dobbelt så mye i trykte medier som på mobile plattformer, til tross for at vi bruker betydelig mer tid på mobilen. Ved utgangen av 2016 forventes mobile enheter å gå forbi PCer som den foretrukne plattformen når vi går online.

Virksomheter er fanget i fortiden – i hvert fall ifølge en ny undersøkelse fra Adobe. Den viser at vår sterkt økende bruk av digitale medier langt fra reflekteres i virksomhetenes annonsebudsjetter.

– Til tross for den store oppmerksomheten på mobile enheter ser vi fortsatt at annonsører bruker mer på trykte annonser. Når det er sagt er virksomheter i ferd med å bli klar over misforholdet og i løpet av de siste 12 månedene har investering i mobilannonser økte med 48 prosent, sier Håkan Cedell, nordisk sjef for annonseringsplattformen Adobe Media Optimizer.

Trykte medier stjeler annonsekroner fra alle andre kanaler

Mens fordelingen av tidsforbruk og annonsekroner generelt er sammenfallende for radio, fjernsyn og internett, er det et misforhold på trykte medier, hvor annonseandelen er over 15 prosent samtidig som tidsforbruket er tre ganger mindre. I den andre enden finner vi den nyeste plattformen – mobile enheter – hvor forbrukerne bruker 24 prosent av tiden på innhold, men hvor annonsørene kun allokerer 8 prosent av budsjettet.

– På bare fem år er medieforbruket pr. forbruker økt med to timer hver dag. Og hvis man ser på hvor mye tid vi bruker på tvers av ulike kanaler, er det klart at TV, internett og mobile enheter er der hvor folk flest bruker mest tid, sier Cedell.

Mens investeringene i mobilannonser har vokst, har investering i annonser for desktop stagnert og faktisk falt med 5 prosent sammenlignet med i fjor.

Mobile enheter går forbi desktops i 2017

mobil-surf-2016Ved utgangen av neste år eller tidlig 2017 forventes antall besøk fra mobile enheter å overstige besøk fra tradisjonelle PCer. Undersøkelsen viser en jevn nedadgående trend der andelen av besøkende fra desktops har falt med mer enn 20 prosentpoeng på bare to år, og forventes å falle til ca. 50 prosent ved utgangen av 2016.

– Vi er alle klar over hvordan mobilen løser flere og flere oppgaver som vi tidligere brukte PCen til. Ettersom flere stadig virksomheter erklærer mobile enheter som deres prioriterte kommunikasjonskanal er det åpenbart at annonsørene også må sørge for at deres annonser tar hensyn til sammenhengen mellom mobilbruk og de nye mulighetene som desktops ikke har, som f.eks. NFC-teknologi og geotagging, avslutter Cedell.

Om Adobe Digital Index

Undersøkelsen er basert på anonymiserte data i perioden 2013-2015 via 214 milliarder annonsevisninger på Google og Yahoo!Bing fra virksomheter inne reiseliv detaljhandel, 201 milliarder påbegynte videoavspillinger og 100 milliarder besøk til hjemmesider og apper.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB