Håndskrift avslører løgn


Trond Eilertsen
Publisert 7. desember 2015, kl. 10:53

Forskere kan nå analysere seg frem til om en person lyver i en skrevet setning. Metoden kan enten supplere eller direkte erstatte en løgndetektortest, mener universitetet i Haifa.

Datasystemet ComPET består av en bærbar datamaskin og en slags skriveplate som registrerer hånden og pennens bevegelser. Det blir hele tiden oppdatert med nye detaljer i takt med forskernes erfaring med håndskriftanalyse. (Foto av oppfinnerne Sara Rosenblum og Tamar Weiss fra universitetet i Haifa)

Datasystemet ComPET består av en bærbar datamaskin og en slags skriveplate som registrerer hånden og pennens bevegelser. Det blir hele tiden oppdatert med nye detaljer i takt med forskernes erfaring med håndskriftanalyse. (Foto av oppfinnerne Sara Rosenblum og Tamar Weiss fra universitetet i Haifa)

Israelske forskere kan faktisk se på håndskriften din om du snakker sant eller lyver, når du skriver en setning. Et forskerlag har utviklet et datasystem som analyserer skrivebevegelser, som er svært vanskelige å kontrollere bevisst.

Løgnere skifter stil

Den digitale detektiven måler blant annet hvor lang tid kulepennen holdes i luften og blir brukt på papiret, hvor hardt den trykkes ned og lengde og høyde på hvert pennestrøk.

Forskerne har funnet ut at håndskriften skifter uttrykk, når en person skriver setninger som ikke er sanne.

Resultatene ble først offentliggjort i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology og forskerne mener ifølge en pressemelding fra forlaget Wiley-Blackwell at datasystemet har potensial til enten å supplere en klassisk løgndetektortest eller til helt å avløse den.

Håndskrift sladrer om sykdom

Oppdagelsen ble publisert etter lang tids forskning i håndskrift universitetet i Haifa under ledelse av Sara Rosenblum, ph.d. og senterleder ved fakultet for sosialvelferd og helsevitenskap.

Forskerne startet med å utvikle databaserte analyser for å finne ut om håndskrift kunne fortelle om sykdommer.

Resultatene er løpende offentliggjort i vitenskapelige tidsskrifter og viser blant annet at forskernes selvutviklede datasystem ComPET kan avsløre forskjellige stadier av Alzheimers, finne barn med motoriske problemer samt barn med ADHD – og for øvrig kan avsløre om barna bruker medisin eller ikke.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB