Viltkameraer gir deg et glimt inn i naturens hemmelige verden


Trond Eilertsen
Publisert 13. februar 2016, kl. 10:18

Noe av det mest utrolige med teknologi er hvordan man kan kombinere en rekke helt ordinære og eksisterende teknologier og komme opp med fullstendig nye bruksområder. Det er dette flere respekterte selskaper har gjort med viltkameraer, og resultatene er forbløffende. Tidligere var det umulig å observere dyr i deres naturlige habitat, helt upåvirket av menneskelig observasjon. Nå er alt som skal til et par tusenlapper og minimalt med tid.

Dyrenes oppførsel
Dette gir oss en helt ny innsikt i dyreatferd. Man kan se en hjort rope tilbake til et brannhorn, man kan se dem prøve å klø seg i nakken, man kan se elgen trave bortover uten mål og mening, og om du er heldig fanger du kanskje opp en slåsskamp.

Til å begynne med vil dyrene merke kameraets tilstedeværelse, og mange av dem vil prøve å finne ut hva det er for noe. Det er derfor mange bilder på nettet av dyr med ansiktet tett oppi kameraet, noe som gir en ganske komisk effekt. Etter noe tid vil de anse det som en del av skogen, og slutte å bry seg. Det er da man kan se den helt naturlige oppførselen deres. Er du godt kjent med lydene i villmarken vil du også kunne få mye ut av bare lydopptakene. Du kan høre ulven hyle på lang avstand, og har dermed større sjanse for å få med deg dette enn at dyret faktisk dukker opp foran kameraet.

viltkamera

Kvaliteten på bildene fra vilkameraer varierer veldig.

Bildekvaliteten
Viltkamera har fortsatt mye å gå på når det gjelder bildekvalitet. Mange av kameraene tar opp i Full HD, men da det ikke alltid er ideelle lysforhold i skogen kan bildene ofte framstå som litt kornete. Dette er noe vi har tro på kommer til å forbedre seg hvis det finnes et marked for det, og kanskje om noen år har vi viltkameraer som tar opp i kinokvalitet.

Allikevel er det særlig imponerende hvor god video kameraene tar om natten. Det at vi kan tydelig identifisere dyrene og se hva de gjør i det stummende mørket er mer utrolig jo mer du tenker over det.

Økosystemet
Eksperter har gjort grundige analyser av økosystemer ved hjelp av informasjon fra viltkameraer. Mens kvaliteten til opptakene ikke er tilstrekkelig til å vises på den store skjermen er den mer enn god nok til å samle informasjon om tilstanden i villmarken. Ved å observere forholdet mellom antallet rovdyr og byttedyr kan man utarbeide mer presise matematiske modeller for samspillet mellom disse. Dette var tidligere tilnærmet umulig, men ved hjelp av viltkameraer kan man altså gjøre det

Personvern
Mange er ikke klar over at det faktisk ikke er lov til å filme mennesker uten tillatelse, og at man ofte trenger tillatelser til å sette opp vilkameraer. Man bør tenke seg om før man setter opp slike kameraer der det ferdes mye folk. Artikkel fra NRK her. Selv om man setter det opp på hytteveggen så kan man filme mange hunder meter unna, spesielt med de avanserte kameraene man styrer over Internett, de har ofte zoom og kan beveges fra sie til side.

Men slike rakkere kan man selvsagt filme:) http://www.nrk.no/trondelag/eggtyv-avslort-med-viltkamera-1.7655174

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB