Dropbox – synkronisering av filer på tvers av datamaskiner


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. november 2009, kl. 13:40

dropbox-artikkel

Samler filene til ett sted

Ettersom prisene på datamaskiner har blitt redusert kraftig de siste årene, har det nå blitt vanlig å ha flere maskiner i huset. Kanskje har du også en jobb-PC, kanskje til og med en på hytta? Med flere datamaskiner til disposisjon kommer også behovet for å synkronisere filene mellom disse maskinene, og det er her Dropbox kommer inn i bildet.

Kom i gang med Dropbox

Dropbox er et program som lar deg synkronisere filer mellom flere datamaskiner, og det betyr at gjør du en endring på den ene maskinen, vil også de samme endringene tre i kraft på resten av maskinene. For å gjøre dette mulig må du laste ned Dropbox, og det finner du her (filen er på 14 MB). Installasjonen er veldig grei, og er ferdig på kort tid. Etter installasjonen blir du bedt om å lage en bruker, og denne brukeren trengs for å få tilgang til filene dine senere. Prosessen er enkel, og trenger blant annet ikke noen form for validering av e-post.

Brukervennlighet i øverste klasse

Er det noe Dropbox har så er det brukervennlighet. Å bruke Dropbox er kjempeenkelt. Under installasjonen ble det nemlig laget en mappe som heter “My dropbox”. Denne mappen legges som standard under «Dokumenter» i Vista og Windows 7, eller “Mine dokumenter” i XP. Du kan selv velge hvor du vil at mappen skal ligge, og dette definerer du under installasjonen. Alt du legger i denne mappen vil bli lastet opp til Dropbox’ server. Det er altså fra denne serveren du får tilgang til filene dine på de andre maskinene. Du kan installere Dropbox på flere maskiner, og “my dropbox”-mappen vil da finnes på alle disse. Filene vil synkroniseres med disse mappene, og legger du en fil i Dropbox-mappa på datamaskin 1, vil denne fila finnes i Dropbox-mappa på datamaskin 2, forutsatt at du har installert Dropbox på begge maskinene.

Det som er veldig bra med Dropbox er at du ikke nødvendigvis trenger å ha Dropbox installert lokalt på alle datamaskinene. Du får nemlig tilgang til filene dine via kontrollpanelet på Dropbox’ server. Her logger du deg bare inn, og dermed får du tilgang til filene.

Så hva får du?

Du får hele 2 gigabyte til disposisjon, men er du ute etter mer kan du oppgradere til 50 GB, men da må du betale ca 60 kroner i måneden. Trenger du enda mer plass kan du oppgradere til 100 GB, og da må du betale ca 130 kroner i måneden. En av de største fordelene med Dropbox er at det fungerer på tvers av platformer. Du finner Dropbox for både Mac, Windows og Linux. For dere som har iPhone og iPod Touch kan vi også meddele at «Dropbox – There’s an app for that». Det finnes altså en versjon for iPhone også, og du kan lese mer om det på denne siden.

Enkelt oppsummert er Dropbox genialt, både i jobb og skole-sammenheng er Dropbox svært nyttig. Enkelt, funksjonelt og smart er noen av stikkordene for Dropbox. Du finner programmet her: dropbox.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB