Tre mobilnett i Norge gir redusert risiko og økt konkurranse


Trond Eilertsen
Publisert 27. mars 2020, kl. 09:12

En eksplosiv vekst i nordmenns mobilbruk under koronakrisen er blitt en skikkelig test for landets nettinfrastruktur, noe gjennomgangen av trafikkdata fra Ice bekrefter.

– Ingen så denne krisen komme. Like fullt er den et godt eksempel på hvorfor norske myndigheter har vært så opptatt av å legge til rette for byggingen av et tredje landsdekkende mobilnett. Nå høster Norge av å ha jobbet målrettet over mange år for å sikre utbygging av tre mobilnett slik det er vanlig å ha i resten av Europa, sier Eivind Helgaker, adm. direktør i mobilselskapet Ice. 

Anonymisert trafikkdata fra Iceviser at siden krisen ble et faktum i Norge (uke 10 sammenlignet med uke 12), har kundene i Ice sitt mobilnett blant annet økt bruk av mobildata med rundt 20 prosent, ogtelefonsamtalene varer vesentlig lenger enn før. Kundene har forlenget gjennomsnittlig samtaletid med hele 51 prosent. Trafikkdataene viser også at de yngre sender færre SMS og bruker mer video når de ringer, mens de eldre sender flere SMS og ringer mer uten bruk av video. 

Ice har de siste årene investert milliarder av kroner i utstyr fra Nokia i byggingen av det såkalte tredje mobilnettet i Norge. Med kontroll over eget nett har selskapet vært i stand til å utfordre duopolet bestående av de to andre netteiende mobiloperatørene i Norge, Telenor og Telia. 

– Ice har fått mest oppmerksomhet for at vi øker konkurransen og presser prisene i mobilmarkedet, og det er klart at dette også har vært et viktig mål for myndighetene. Men beredskap og samfunnssikkerhet har vært et like viktig argument for det tredje nettet, og nå ser vi hvorfor. Mobilnett har en helt sentral plass i samfunnets infrastruktur, og i den svært uvanlige perioden vi nå går gjennom er det tydelig at tilstedeværelse av tre mobilnett bidrar til redusert risiko, samtidig som man opprettholder en buffer for en ytterligere eskalering av situasjonen, sier Helgaker. 

– Uten tilstedeværelsen av tre mobilnett kunne koronakrisenutgjort en betydelig større trussel for samfunnssikkerheten. Det er en stor fordel at mobilkundene er spredt på flere nettverk og som i tillegg er levert av forskjellige leverandører. Det å spre risiko er viktig i denne og eventuelle fremtidige kriser, sier Helgaker. 

Ice er også en betydelig aktør innen mobilt bredbånd, og sørger for nettilgangen til en rekke samfunnskritiske funksjoner. Modem fra Ice er til stede i alt fra politibiler og ambulanser, samt hjelpekorpset til Røde Kors og på tog, ferjer og busser over hele landet. Dette skyldes blant annet at Ice drifter et nettverk som bruker frekvenser med svært lang rekkevidde, og med tre mobilnett kan områder rammet av ulykke eller krise utnytte bådeøkt dekning og kapasitet.  

– Avhengigheten til ekomnettene har aldri vært større. Vi tar dette ansvaret på største alvor, oghar en solid beredskapsorganisasjon på plass som følger nøye med hele døgnet, både i normale og unormale perioder. Godt samarbeid om både sikkerhet og beredskap erviktig, og Ice er takknemlig for at myndighetene har vært ekstra tett på alle aktørene i denne sårbare perioden, sier Helgaker. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB