Hvordan sikre trygghet, anonymitet og sikkerhet på nett


Trond Eilertsen
Publisert 24. mars 2019, kl. 10:22

Overvåkning på nett har fått mye oppmerksomhet i det siste. Dette er forståelig, all den tid media stadig skriver om hackerangrep, sanksjoner fra myndigheter basert på myndigheter, ID tyverier, utpressing, lovregler som legger til rette for mindre personvern og lignende.

Generelt er et mange mennesker som kan få et innblikk i nettaktiviteten din. Dette kan enten skje ved at du legger igjen informasjonskapsler, eller at du blir hacket eller overvåket av utenforstående, enten det er enkeltpersoner eller myndighetene i landet du oppholder deg i. Norge er ikke et slikt land, men andre land mistenkes sterkt for sistnevnte.

Informasjonen andre får om deg enten lovlig eller ulovlig kan brukes til mangt. Det verste scenarioet man hører om er utpressing og lignende. En hacker har for eksempel fått tilgang til nakenbilder av en person, og sprer enten dette på nettsider eller bruker disse til å presse ut vedkommende for penger. Dette er et scenario som dessverre er høyst realistisk.

Et annet scenario som kan forekomme er at du kan bli bøtelagt av myndighetene i det landet du oppholder deg i, på grunnlag av ulovlige aktiviteter du kan ha foretatt deg på nett. I mange andre land enn Norge er nemlig internettfriheten høyst begrenset.

Det mest vanlige og mindre skumle scenarioet er at markedsførere samler ekstremt mye informasjon om deg via såkalte informasjonskapsler. Dette er informasjon du legger igjen på nettleseren din når du besøker en side. Slik informasjon kan markedsførere bruke til å gi deg målrettet reklame, og dermed manipulere deg til å foreta kjøp du ellers ikke ville foretatt deg.

Dette er bare noen korte eksempler. Det viktigste vi vil frem til er at det er utrolig viktig å ha fokus på personvern, anonymitet og sikkerhet når du er på nett, da internett ikke er et trygt sted. Vi skal nå skissere tre forskjellige virkemidler du kan benytte deg for å oppnå bedre sikkerhet på nett.

Bruk en VPN

Vi har tidligere skrevet om VPN produkter på denne siden. Det er en grunn til dette. VPN er et virkemiddel du kan bruke til å både oppnå bedre trygghet og anonymitet på nett. En VPN etablerer en helt trygg tilkobling til en ekstern server.

Denne tilkoblingen gjør at du får en helt annen IP-adresse enn den du opprinnelig har. Grunnen til dette er at all trafikken din vil sendes gjennom den eksterne serveren før den når ut til internett. Dermed vil andre på nettet forbinde deg med den eksterne serveren.

På den måten vil du egentlig være helt anonym, og det vil både bli vanskeligere å hacke deg og spore aktiviteten din for utenforstående. Særlig er dette viktig dersom du befinner deg på usikrede nettverk eller offentlige WiFi.

Det finnes både gratis og betalte VPN programmer, men vi anbefaler deg å bruke de betalte programmene. Grunnen til dette er at gratisprogrammene ofte har blitt beskyldt for å ikke være helt sikre. Du kan lese mer om forskjellige VPN programmer på nettsiden bestevpnnorge.no, som inneholder mye informasjon om VPN.

Bruk et antivirusprogram

I tillegg til å benytte deg av en VPN vil du også kunne forbedre sikkerheten din vesentlig via et antivirus program.

Et antivirusprogram vil for eksempel kunne identifisere når du er inne på tvilsomme nettsider, og at skadelige programvarer er i ferd med å installeres på enheten din. I tillegg vil du kontinuerlig kunne scanne PCen din etter virus som allerede ligger på den.

Et virus kan gjøre mer enn å bare skade PCen din, og det er derfor viktig å ta dette alvorlig. Blant annet kan et virus brukes til å spore informasjonen din, og sende informasjon om for eksempel personnummer, bankkortinformasjon og lignende ut til tredjepersonen. Da vil vedkommende kunne bruke denne informasjonen til å gjøre skade på langt mer enn PCen din.

Et antivirusprogram er bra, men her er det også viktig å presisere at det viktigste er å ikke være en idiot. Pass på at du holder deg unna mystiske nettsider og ikke laster ned skadelig programvare, eller programvare som ikke er til å stole på. Dette er tross alt det viktigste.

Slett informasjonskapsler

En annen ting du kan gjøre for å forhindre at andre overvåker deg og sender deg målrettet reklame er å slette informasjonskapsler på de forskjellige nettleserne, eller også skru de helt av slik at de aldri lagres i første omgang.

Når du gjør dette vil du kunne forhindre at andre loggfører trafikken din, og du vil også gjøre det langt vanskeligere for annonsørselskaper til å opprette en profil om deg ut fra nettaktiviteten din, for så å bruke denne til å sende deg målrettet reklame.

Dette var bare tre korte tips om hva du kan gjøre for å forbedre personvernet ditt på nett. Det finnes alltid mye du kan gjøre, husk også å aldri gi ut private opplysninger til fremmede på nett, uansett hvem de måtte utgi seg for å være. Dersom du har spørsmål eller lurer på noe mer, er det bare å kontakte oss for hjelp.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB