Hvorfor bruke en VPN tjeneste?


Trond Eilertsen
Publisert 30. desember 2018, kl. 03:59

I denne artikkelen skal vi skrive litt om emnet VPN. Vi vil skrive hva VPN er, hvordan VPN kan brukes til å forbedre sikkerheten din og mulighetene dine på nett, samt nevne noen aktuelle VPN leverandører.

Hva er en VPN tjeneste?

VPN har i nyere tid tatt internett med storm, men det er likevel ikke alle som er klar over hva en VPN tjeneste er. Dette er ikke så rart, da det er først de siste årene VPN for alvor har økt i popularitet.

I korte trekk er VPN en måte og opprette en sikker forbindelse mellom deg og en ekstern IP adresse/server et annet sted i verden. Alle VPN leverandører har tilgang til en rekke servere rundt omkring i verden.

Ved å benytte deg av en slik VPN leverandør kan du bruke denne tjenesten til å koble deg til de forskjellige serverne. Når du er koblet til en slik server vil all trafikken din gå via denne serveren før den når ut til internett. Dette vil gi deg flere fordeler.

For det første vil IP adressen din skjules, og det vil dermed ikke være mulig for andre å se hvem du er. For det andre vil du få IP adressen til serveren du er knyttet til, og dermed kan du bytte IP adresse mellom forskjellige land.

Hvorfor burde jeg benytte en VPN tjeneste?

Grunnen til at du burde benytte deg av en VPN tjeneste er den samme som fordelene du får ved å bruke et VPN program.

For det første vil altså IP adressen din skjules. VPN er kanskje mest kjent som en måte å forbedre sikkerheten din på nettet på. I mange land som Russland, Kina, Indonesia og lignende foretas det en massiv overvåkning av befolkningens nettrafikk. Ulovlig nettrafikk møtes også ofte med sanksjoner. Ved å benytte seg av en VPN tjeneste vil folk i slike land kunne beskytte seg mot overvåkning fra staten.

I Norge brukes også mange det til å for eksempel laste ned filer ulovlig via torrenting, uten at vi skal mene noe mer om dette.

Et annet poeng med å bruke VPN er for å unngå hacking fra tredjemenn. Det er en rekke personer der ute som kan høste godt av å lagre informasjon om deg, og ved å bruke en VPN vil du gjøre det langt vanskeligere for disse å hacke deg. Grunnen til dette er at de ikke vil kunne følge IP adressen din. Befinner du deg for eksempel på et offentlig internett vil en VPN være et veldig godt tiltak mot hacking.

Ved siden av sikkerhetselementet benyttes også VPN i stor skala til å unngå geobegrensninger. Siden mange TV kanaler og lignende streamingtjenester kun kan vise innholdet sitt i enkelte land, har det blitt en sport i å bruke VPN for å omgå slike begrensninger.

Dette gjelder for eksempel amerikansk Netflix og norsk TV i utlandet. Den amerikanske Netflixversjonen har et langt bedre innhold enn det norske, men ved å koble deg til en amerikansk server via VPN vil du få tilgang til amerikansk Netflix selv om du er her hjemme i Norge.

Norske TV kanaler som NRK og TV2 Sumo er også for øyeblikket ikke tilgjengelige utenfor Norge, og dette kan du også omgå ved å koble deg til en norsk server i utlandet. Ved å koble deg til en norsk server vil du altså få norsk IP adresse og dermed se norske kanaler utenfor Norge.

Dette gjelder også en rekke andre TV kanaler, som britiske ITV, BBC og lignende.

I land som Kina og Russland og lignende vil også befolkningen ha muligheten til å koble seg til en server utenfor landet via VPN. Siden en rekke tjenester som Facebook, Youtube, Instagram og lignende er blokkert eller vesentlig sensurert i disse landene, vil man kunne bruke VPN til å omgå slik sensur.

Hvilke VPN tjenester er best?

Dersom du etter å ha lest denne artikkelen er interessert i VPN er det jo selvfølgelig et aktuelt spørsmål hvilken VPN tjeneste som er best.

Det finnes både betalte og gratis VPN leverandører. Dersom du er interessert i å lese en lang artikkel om kostnadsfrie VPN produkter kan du gjøre dette på VPNportalen.no. I korthet er det viktig å forstå at du sannsynligvis er nødt til å måtte betale for å få en god VPN tjeneste, fordi de kostnadsfrie VPN tjenestene rett og slett ikke er gode nok.

Blant annet vil farten ofte være treg, serverne være få, og sikkerheten vil også ofte være svak. Mange gratis VPN leverandører har også rykte på seg for å selge informasjon om brukerne sine.

Vi anbefaler derfor betalte VPN tjenester. Det finnes over 100 betalte VPN tjenester slik at det er mange å velge mellom. De fleste er nokså like gode.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB