Hva din IP-adresse avslører


Trond Eilertsen
Publisert 15. juni 2020, kl. 22:18

De fleste av oss surfer ukritisk på nett uten å ta særlig hensyn til hvilken informasjon vi etterlater oss, og de færreste av oss vet overhode hva en IP-adresse er eller hvordan man kan bruke VPN for å beskytte seg fra å utlevere den. Internett Protokoll (IP-adresse) fungerer nesten som et telefonnummer, det er en tallkombinasjon alle maskiner må ha når de kobler seg til et nettverk; både pc-er, nettbrett, mobiltelefoner og printere er eksempler på maskiner som har en egen IP-adresse. Denne tallkombinasjonen brukes for å kommunisere med de andre enhetene på nett.

Vanlige privatpersoner opererer med dynamisk IP-adresse, som betyr at man ikke alltid har den samme adressen, men man tildeles en IP-adresse fra sin nettverksleverandør, og denne kan endre seg jevnlig. Bedrifter som ofte har mer intrikate IT-systemer er avhengige av at denne adressen holder seg stabil, og derfor har de ofte en fast IP-adresse som ikke endrer seg jevnlig.

Personopplysninger

En IP-adresse regnes som en personopplysning, og er derfor ikke lovlig å lagre helt uten videre. GDPR lovverket sørger for at du skal informeres og akseptere at dine personopplysninger lagres, og du kan når som helst tilbaketrekke dette samtykket. Du kan selv finne ut hvilken IP-adresse du benytter på nåværende tidspunkt på for eksempel minip.no. Det er i utgangspunktet ikke farlig at noen vet din IP-adresse, likt som at det ikke er farlig at andre kan ditt telefonnummer, men om de har evnen til å samle informasjon via denne adressen kan de danne seg et godt bilde av hvem du er og hva som interesserer deg.

Politiet har myndighet til å finne ut både hvem som har brukt en IP-adresse i et gitt tidsrom, og bostedsadressen denne IP-adressen ble brukt på. Dette er ikke allmenn informasjon, men den er fullt mulig å få tak i for personer med kriminelle hensikter. På alle kommunikasjonsplattformer vil det være mulig for andre å se hvilken IP-adresse du benytter hvis de for eksempel får deg til å klikke på en link.

Den beste måten å unngå å utlevere sin IP-adresse på er å bruke en god VPN tjeneste, og det finnes mange bra gratis VPN på markedet.

Hva kan man finne ut?

Den mest tilgjengelige informasjonen din IP-adresse kan utlevere er ikke bare hvilket land du bor i, men hvilket fylke, hvilken by og hvilken internettleverandør du benytter. Cyberkriminelle kan se aktiviteten din på nett, vanene dine, hobbyene dine og nokså private detaljer som hvilke treningssenter du bruker, eller hvilke blogginnlegg/kommentarer du skriver. Hver enkeltdetalj høres kanskje ikke ut som farlig informasjon, men om disse kriminelle har som hensikt å stjele identiteten din, er det verdifull informasjon.

Det er enkelt for cyberbanditter å utnytte personopplysningene dine!

En som ønsker å utgi seg for å være deg, med målet om å opprette dyre forbrukslån og kredittkort i ditt navn, trenger slik informasjon for å kunne danne seg et komplett bilde av hvem du er og hvordan du opptrer på nett, for å kunne forme et cyberangrep som holder seg under radaren over lengre tid. Mange tror kanskje at de er små enkle individer som kriminelle ikke har ønsker om å angripe, men alle er potensielle mål.

Myndighetene kan også kreve slik informasjon utlevert, og da er din internettleverandør pålagt å utlevere netthistorikk som er knyttet til IP-adressen du har benyttet; dette kan være din nettaktivitet, navn, adresse, telefonnummer og kredittkortopplysninger. Annonsører på nett har også god kunnskap om hvordan du bruker internett, hva du søker på og hvilke nettsider du ofte besøker, og denne informasjonen benytter de aktivt for å tilrettelegge annonsene du ser. De kan bruke dine digitale fotspor til å finne ut hvem du er, hva du er interessert i, hva du ønsker deg og vanene dine, og disse fotsporene bruker de til å lage en digital profil om deg som inkluderer ditt kjønn, alder, utdanning, inntekt, interessepunkter med mer.

Dine digitale fotspor er verdt mange penger…

Denne informasjonen selger de gledelig videre til høystbydende, og alt har skjedd uten at du har merket noe som helst. Du har sikkert lagt merke til at etter du har besøkt en søkemotor (som f.eks. google.com) og gjort et søk på «hotell Kypros» tar det ikke lange tiden før annonsene du ser rundt om på nett handler om ferie, hotell og overnatting. Noen merker til og med at annonser starter å dukke opp før de overhode har startet å gjøre søk om det, de har bare rukket å tenke tanken på ferie. Magi tenker noen, men realiteten er at disse opplysningene som selges er så verdifulle at annonsørene klarer å forutse hva du har tenkt å søke på i fremtiden.

Aktører klarer å forutse hva du kommer til å søke på

Hvordan hindre å spre din informasjon?

Ved å bruke en god gratis VPN-Klient vil du sørge for at din informasjon blir skjult før den sendes ut til det store nettet. En VPN vil hjelpe deg ved å kryptere informasjonen din før den sendes videre til en ekstern server hvor den dekrypteres og sendes videre til den tiltenkte siden. Bedrifter har ofte egne VPN-servere stående slik at all informasjonen som sendes fra bedriften krypteres og skjules før den forlater bedriften, privatpersoner har sjeldent dette, og kobler seg ofte til usikrede nettverk helt ukritisk.

Når man benytter usikrede trådløse nettverk deler man sin egen informasjon i rekordfart, men ved bruk av en VPN-klient legger du på et sikkerhetsledd som stopper denne informasjonen fra å bli spredd.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB