Internett og VPN – en studie av menneskets frie vilje


Trond Eilertsen
Publisert 6. august 2019, kl. 10:59

c og internett begrenser oss. Vi vil kunne finne et kjempetilbud på earpods når vi trenger det, mens vi kan føle at det er noen som titter over skulderen vår når vi er på en nettside med voksent innhold.

Hadde vi ikke hatt internett ville vi ikke gå i disse fellene, men vi ville garantert gjort noe annet. Hadde internett vært strengere regulert, ville vi garantert også gjort opprør da også.

Se på en stat som Iran, her reguleres internett strengt. Men det er også her vi finner flest brukere som har VPN.

Er internett myndighetenes måte å analysere oss på? Vel, hvem vet egentlig.

VPN sine klare fordeler

Med VPN har du en sjanse til å være anonym. Du vil kanskje skjule noe, eller du vil bare kjenne på frihet. Kanskje er åpenheten myndighetens måte å teste oss på? Teste om vi klikker? Sjekke om vi godtar det? Vurdere vår lojalitet og bestandighet?

VPN har uansett sine klare fordeler. Det er at man slipper å avsløre hvor man er hen. Med fjernet IP-adresse vil det ikke være mulig for noen å spore deg opp. Litt skummelt om man skulle være i fare, helt perfekt om man vil være i fred.

Når det ikke sendes ut noen signaler, er det heller ikke mulig å spore deg. Men det er også fordi VPN har så mange servere. De kan man koble seg opp mot, slik at om du for eksempel skal se amerikanske serier, så kan du koble deg opp mot en server ved Portland. Eller Wisconsin. Eller en annen server i en region eller land, der de (Netflix), har en avtale om visning av seriene.

Vi vil kalle det ”på grensen” av anbefalte handlinger, men hvem har vel ikke lastet ned serier ulovlig via uTorrent eller Piratbay, eller logget seg på et abonnement som noen andre betaler for?

Du gir ikke blanke, eller du tar ansvaret for dine handlinger. Det er bra. VI antar at de aller fleste gjør det. Men har du fri vilje? Er det du som selv bestemmer om du vil bryte loven, eller er det systemet som frister deg til å bryte loven?

Aristoteles drøftet dette begrepet, og fant ut at (fritt tolket):

• Motivet som aktiviserer handlingen må ligge hos den som handler og ikke noe annet
• Den som handler må være bevisst det formålet handlingen har

Dersom man handler må formålet være et ønsket resultat, og dette må være bevisst. Det betyr at dersom du vet du kan få sett siste episode av din favorittserie om du laster ned og installerer VPN, så vil du gjøre det dersom du har mulighet.

Internett og VPN gir deg muligheten.

Men hva om du ikke hadde hatt muligheten?

Stå for dine valg på internett og ikke gjem deg bak en fasade

Det er alt for mange som ikke tør å stå for sine meninger. Det også på nett. Men nett gjør at man føler at man kan uttale seg nedlatende mot andre. For at den man snakker til ikke står ovenfor deg. Fasaden er et troll, et nett-troll.

VPN gir deg valget om å bli borte på internett. Og til å få tilgang på tv-serier. Er det verdt det?

Absolutt. Dessuten kan du sikre dine verdier og personlige data uten å tenke på at noen vil prøve å utnytte at internett er åpent for alle. Hele verden.

Prøv VPN om du vil, du får vanligvis 30 dagers prøveperiode eller pengene tilbake om du ikke er fornøyd. Først da kan du gjøre deg opp en formening om privat surfing på nett med VPN.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB