Hvilke fordeler er det ved å benytte en VPN-tjeneste i Norge?


Trond Eilertsen
Publisert 11. april 2023, kl. 15:57

En VPN-tjeneste (Virtual Private Network) er en sikker og privat måte å opprette forbindelse til internett på. I praksis betyr det at når du bruker en VPN-tjeneste vil dine aktiviteter på nettet være beskyttet av kryptering og andre former for nettsikkerhet. Dette gjør det mulig for deg å surfe anonymt på nettet, forhindrer sensur og bidrar til å holde dine data private. Samlet sett kan en VPN-tjeneste gi deg større fleksibilitet, frihet og personlig sikkerhet. 

Vårt langstrakte land har et relativt liberalt internettmiljø sammenlignet med mange andre nasjoner. Det betyr imidlertid ikke at VPN for Norge er noe som bør forbigås i stillhet. Det finnes både begrensninger og risiko ved nettsurfing her også. Som følge av dette finnes det flere fordeler ved bruk av VPN-tjenester i Norge:
 
• Styrket privatliv online – Med kryptering og anonymitetsfunksjoner kan du beskytte din identitet og holde dataene dine private. 
• Adgang til geografisk blokkert innhold – Med en VPN kan du få adgang til innhold fra andre land uten begrensninger eller geoblocking. 

Hva er VPN og hva kan det gjøre for deg?

En VPN-tjeneste (Virtual Private Network) er en tjeneste som gir deg mulighet for å opprette en sikker forbindelse mellom din datamaskin og internett. Dette gjør det mulig for deg å surfe på nettet uten å være bekymret for at andre skal kunne se eller få adgang til dine data. Det finnes en rekke ulike typer VPN-tjenester. Hver med sine styrker og svakheter. Noen av de vanligste typene av VPN-tjenester er PPTP (Point to Point Tunneling Protocol), L2TP/IPsec (Layer 2 Tunneling Protocol/Internet Protocol Security) og OpenVPN. 

PPTP er den mest brukte typen av VPN-tjeneste, da den er lett å sette opp og enkel i bruk. Denne formen for VPN-tjeneste krever imidlertid ikke høy grad av sikkerhet, da den bare benytter 128 bit kryptering for å beskytte dataene. Dermed er den ikke anbefalt til bruk med personlige eller finansielle opplysninger.

L2TP/IPsec er en mer avansert type VPN-tjeneste enn PPTP, da den benytter 256 bit kryptering for å beskytte dataene mot uautorisert adgang. Denne tjenestetypen har et høyere sikkerhetsnivå og anbefales derfor hvis behandling av personlige eller finansielle opplysninger er en del av det antatte bruksområdet.

OpenVPN er på sin side VPN-løsning basert på Open Source (åpen kildekode). Den bruker i likhet med L2TP/IPsec 256 bit kryptering, noe som gir som gir en høy grad av sikkerhet.

Hvordan finne den riktige tjenesten?

Når du er på jakt etter den billigste og beste VPN-tilbyderen er det viktig å undersøke alle de forskjellige tilbyderne, deres priser og ikke minst om deres tjeneste tilsvarer ditt behov. Hvilke funksjoner er det som er vesentlige for deg og ditt bruk? Er det hastighet, sikkerhet, kryptering eller noe helt annet? Dette vil være viktige holdepunkter når du skal finne frem i VPN-jungelen.

Ta en titt på abonnementsprisen, men husk samtidig på eventuelle gebyrer som installering og vedlikehold av tjenesten. Det kan også være en ide å se om den finnes noen rabatter eller bonuser som kan redusere den totale kostnaden for løsningen. Til sist bør du også undersøke om tilbyderen har en tilfredsstillende kundesupport. Det kan spare deg for mye tid og frustrasjon dersom du skulle få problemer med din VPN-forbindelse.

Hvor raskt internett kreves det?

For å kunne benytte en VPN-tjeneste i Norge bør man ha en internettforbindelse med en viss hastighet for å kunne nyttegjøre seg av tjenesten. Det skyldes av VPN-tjenester generelt krever en høy hastighet for å fungere optimalt. Den anbefalte hastigheten er minst 25 Mbps nedlasting og 5 Mbps opplasting. Dette vil gi deg muligheter for å strømme videoer og laste ned filer uten problemer. I tillegg vil det være hensiktsmessig om internettkoblingen din er stabil, da dette har stor innvirkning på brukeropplevelsen.

Hvordan setter man opp VPN?

For å konfigurere og bruke en VPN på din datamaskin eller telefon, må du først laste ned programvaren til enheten din. Så fort dette er gjort kan du opprette forbindelse til et VPN-nettverk ved hjelp av dine innloggingsopplysninger. Når du er logget inn er det bare å benytte tjenester. Det betyr at alle data som sendes mellom din enhet og internett vil bli kryptert og beskyttet mot uautorisert adgang. 

Dette gir deg muligheten til å surfe på nettet både anonymt og sikkert, i tillegg til at du kan få tilgang til geografisk begrensede tjenester som vanligvis ikke er tilgjengelig i Norge. Dette gjøres ved at du kan endre din virtuelle plassering så det ser ut som om du befinner deg i et annet land enn det du faktisk er. Dette kan for eksempel være gunstig for dem som ofte er ute på reise.

Er det lovlig å bruke VPN i Norge?

Ja, det er lovlig å bruke VPN-tjenester i Norge. Det er imidlertid viktig å bemerke, at det kan være visse begrensninger og restriksjoner man bør overholde. For eksempel har noen land forbud mot bruk av VPN-tjenester til ulovlige aktiviteter slik som strømming av piratkopiert eller opphavsrettslig materiale. film og tv-serier. 

Det finnes kort fortalt mange fordeler ved å benytte en VPN-tjeneste i Norge. Det er fullt lovlig og de største grunnene er en bedret sikkerhet av dine personlige data og ditt privatliv, samt muligheten for å få adgang til tjenester som normalt ikke er tilgjengelig for deg.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB