Operas kamp om Apple-godkjenning av Mini


Christofer Nygård
Publisert 10. februar 2010, kl. 16:13

mini-iphoneDen norske nettleserutvikleren Opera har de siste årene markert seg sterkt på mobilfronten. Over 50 millioner brukere skal angivelig bruke Opera Mini – en enkel nettleser som komprimerer nettstedets innhold og reduserer lastetid – et tall som allerede har passert antall brukere av PC-versjonen.

Når man laster inn en nettside i Opera Mini, komprimeres filene først på en av Operas servere, før man laster ned det komprimerte materialet og får det fram i nettleseren. Denne teknologien har gitt produktet utrolig popularitet (ettersom mange sparer store summer på å redusere antall nedlastede megabyte med opp mot 90 prosent), men det er ennå ett viktig mobil-OS som mangler i repertoaret – Apples iPhone OS.

I strid med AppStore-reglementet?

Det har lenge vært stilt spørsmålstegn ved Opera Minis legitimitet i Apples AppStore. Reglementet er nemlig klinkende klart: Applikasjoner skal ikke tydelig duplisere Apple-innhold (i dette tilfellet Safari). Likevel har Opera argumentert med at selv om Mini-nettleseren også viser nettsider (og dermed bryter med Apples SDK), bruker den annen teknologi som Apple selv ikke tilbyr.

Videre har programvare som Spotify tidligere fått innpass i AppStore – en applikasjon som sto i en liknende situasjon. Akkurat som Opera Mini tilbyr Spotify det samme innholdet som Apple (iTunes), men annerledes teknologi.

Vil påvirke Apple

Nå ønsker Opera å vise fram Mini for journalister på en messe i Barcelona, for på den måten å få støtte av media. Slik ønsker Opera å påvirke Apple i retning av å godkjenne iPhone-applikasjonen.

Les mer om Opera Mini for iPhone i Operas pressemelding.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB