Kina anklager Google for politisk agenda


Christofer Nygård
Publisert 22. mars 2010, kl. 10:33

Google ble tidligere i vinter angrepet av kinesiske hackere. Dette førte til at Google truet med å trekke seg fullstendig ut av Kina, ettersom selskapet mente kinesiske myndigheter hadde en hånd med i spillet. Nå slår Kina tilbake med anklagelser om at Google har en politisk agenda.

Dette kommer fram i en kommentar av det nasjonale nyhetsbyrået i Kina, Xinhua, som blant annet er beryktet for å beskytte myndighetenes internettsensur.

Kritikken går i hovedsak ut på at kinesiske myndigheter mener Google ønsker å eksportere vestlig kultur og verdier til Kina, melder Reuters.

Beslutter på mandag?

Google har uttalt at de kan ta beslutningen om videre satsing i Kina allerede i dag, mandag. Dette kan få store konsekvenser for Kina, ettersom de mister viktig Google-teknologi i infrastrukturen.

Sensur

De kinesiske myndighetene opprettholder en streng sensur på internett. Dette gjelder alt innhold som har en negativ stilling mot kommunisme og Kinas styresett. Populære nettsteder som Facebook, Twitter og YouTube er alle helt eller delvis stengt for kinesiske brukere.

Oppdt.: Google-standpunkt

I en post på Google-bloggen mandag kveld, norsk tid, har selskapet kommet med en uttalelse angående Kina-saken. Her opplyses det at Google vil fortsette sin virksomhet i Kina inntil videre, og at søkemotorgiganten også vil videreføre driften av salgsavdelingen i landet.

All virksomhet vil riktignok flyttes til Hong Kong, slik at sensuren unngås. Alle som besøker Google.cn vil bli redirektert til Google.com.hk.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB