Digital undervisning ga høyeste antall Feide-innlogginger noensinne


Trond Eilertsen
Publisert 19. mars 2020, kl. 09:10

Mandag 16. mars var dagen da hele utdannings-Norge skulle gjennomføre nettundervisning hjemmefra, og det var knyttet stor spenning til hvordan de digitale systemene ville håndtere pågangen. Uninett forventet stort trykk på Feide når elever, studenter og ansatte i hele landet skulle logge seg på samtidig.

Feide er den nasjonale løsningen for sikker innlogging og datadeling i utdanning og forskning og brukes av alle offentlige utdanningsinstitusjoner.

Rekordmange innlogginger

Forventningen om stor pågang skulle vise seg å være riktig. Mandag ble det satt rekord med hele 1 751 699 Feide-innlogginger på én dag.

– Den forrige dagsrekorden var på 1 050 000. På en normal hverdag ligger antallet innlogginger på mellom 800 000 til 1 000 000, forklarer avdelingsdirektør i Uninett, Hildegunn Vada.

Feide hadde i en kort periode mandag rundt kl. 9 noen tregheter da pågangen på tjenesten var som størst, og enkelte brukere fikk ikke logget inn. Men dette ble fort løst, og tjenesten har siden vært i stabil drift uten problemer.

Økte kapasiteten

– Mandag kveld og i løpet av natt til tirsdag ble kapasiteten til Feide utvidet for å være i forkant av trafikkøkningen. Tirsdag 17. mars hadde en topp på 5750 innlogginger i minuttet, og Feide har taklet den økte trafikken fint, sier Vada.

Man kan også av Feide-statisikken se at denne situasjonen gir et noe annet bruksmønster enn hva som er vanlig. Innloggingstoppen på morgenen er litt senere enn vanlig, og innloggingene sprer seg mer utover dagen.

Mer bruk av digitale læremidler

Det er tydelig at omleggingen til nettbasert undervisning har satt fart på bruken av digitale læremidler. De siste 7 dagene har 350 tjenester med Feide-innlogging blitt tatt i bruk av utdanningsinstitusjonene. Til sammenligning ble det i snitt tatt i bruk 93 nye tjenester i uka de første 8 ukene i 2020.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB