Antall IKT-plasser må opp


Trond Eilertsen
Publisert 4. januar 2021, kl. 12:24

Rekordmange søker seg til IKT-studier til høsten. Samtidig står antallet planlagte studieplasser stille. Dette bekymrer Tekna.

-Det er viktig og gledelig at mange søker seg til IKT-fagene, men dette må følges opp med flere studieplasser. Vi forventer at regjeringen gjør institusjonene i stand til å tilby flere studieplasser innen dette fagområdet. Det hjelper lite at flere vil studere IKT dersom de blir møtt med stengte dører, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

I år var det 7126 søkere til IKT-fagene, mot 6266 i fjor. Antallet planlagte studieplasser er bare 2292. Kvinneandelen som vil studere IKT har økt med 28 prosent.

– Vi trenger flere med IKT-utdanning, både kvinner og menn. Den pågående digitaliseringen krever økt kompetanse, og utfordringene knyttet til IKT-sikkerhet er økende. Vi trenger også flere med kompetanse på IKT-sikkerhet, for vi er avhengig av at folk har tillit til de digitale tjenestene, sier Randeberg.

Over 150 000 studenter søkte seg til høyere utdanning i 2020, noe som er ny rekord. Det er nesten ni prosent øning fra i fjor.

– Vi er svært fornøyd med et rekordhøyt antall søkere til høyere utdanning i år, sier Lise Lyngsnes Randeberg, president i Tekna. Samtidig er hun bekymret for antall søkere til lærerutdanningen.

Lærerutdanningen ble nemlig den store taperen, med en nedgang på 8,1 prosent. Lektorutdanningen har en nedgang på 9,3 prosent søkere siden i fjor.

Tydelig og offensiv realfagsstrategi

– Dette er urovekkende for oss. Den nedgangen vi ser i antallet søkere til lektorutdanningen er svært dårlig nytt. Vi har et stort rekrutteringsproblem når det gjelder realfagslærere. Norge ligger på jumboplass i rekrutteringen til real- og teknologifag i høyere utdanning. Uten gode og motiverte lærere i grunn- og videregående skole, vil vi aldri kunne løfte oss fra denne plassen, sier Randeberg.  

–Vi må ha en tydelig og offensiv realfagsstrategi fremover hvor det legges inn klare virkemidler for å øke rekrutteringen av realfagslærere, sier presidenten.

Real- og teknologifagene skyter fart

Realfagene fikk en kjærkommen opptur i år med en øning på 12 prosent. I fjor gikk nemlig søkertallet ned med 6,2 prosent. Teknologifagene hadde også en oppgang på 5,1 prosent, noe som er bra etter 1,8 prosent nedgang i 2019. 

– Dette er bra, vi trenger flere gode realister og teknologer. Det er i samspillet mellom disse fagområdene vi finner løsningene på utfordringer knyttet til blant annet klima, energi og helse. Teknologi- og realfag har vært med å bygge landet og er med på å forme fremtiden, avslutter Randeberg.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB