N8 klar for butikkene – men kan den redde Nokia?


Christofer Nygård
Publisert 30. september 2010, kl. 21:17

Det forrige tiåret tilhørte mange måter Nokia. Det finske selskapet var med på å gjøre mobiltelefoner allemannseie, blant annet med legendariske modeller som 3310 tilbake i 2000. Siden har Nokia på mange måter vært kongen av forbrukermarkedet; de som trengte en enkel, funksjonsrik mobil, valgte som regel Nokia.

De siste to-tre årene har derimot avanserte smarttelefoner med trykkskjermer tatt markedet med storm, og Nokia har slitt med å holde følge.

Nokia N8 skal for alvor gjøre Nokia konkurransedyktig på smarttelefonmarkedet igjen. Telefonen kommer med en oppdatert Symbian-plattform, samt et av de beste kameraene for en mobil noen gang. (Foto: Nokia)

Siden Apples introduksjon av iPhone i 2007, har andre mange mobilselskaper strevet med å komme opp på samme nivå når det angår brukervennlighet. Dette gjelder spesielt mobilprodusenter som benytter egne operativsystem. Og Symbian, Nokias egen plattform, kan sies å være nøkkelordet i Nokias manglende evne til å konkurrere. Symbian har simpelthen vist seg å være for gammeldags og umoderne, spesielt når det kommer til brukervennlighet og «feel».

Symbian-operativsystemet

Nokias hovedplattform de siste årene på smarttelefonsegmentet har vært Symbian S60. Et OS som utfører de nødvendige oppgaver, men som ikke tilbyr noe utover dette. Symbian S60 har framstått som blast i forhold til iOS og Android, som har vært brukervennlighetsvinnere. Et kjedelig brukergrensesnitt, samt manglende tilpasningsmuligheter kan sies å ha skylden for dette.

Med N8 er det klart for en helt ny Symbian-plattform, som for alvor skal gjøre Nokia konkurransedyktig på smarttelefonmarkedet. Symbian^3-operativsystemet er den første Symbian-versjonen som fullt og helt er basert på åpen kildekode, på linje med Googles Android.

Spesifikasjoner

Av specs kan Nokia N8 skilte med en 3,5-tommer OLED-skjerm på 640×360 piksler, 680 MHz ARM 11-prosessor, 256 mb SDRAM, samt et imponerende 12-megapiksel kamera med Carl Zeiss-optikk.

Levering til norske butikker er fortsatt noen uker unna, men forhåndsbestillingene skal leveres allerede nå. N8 har mottatt det største antallet forhåndsbestillinger noen gang på en Nokia-telefon.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB