Problemet for oss nye på Twitter


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 5. januar 2011, kl. 23:29

Jeg bor i et lite lokalsamfunn med knapt 4000 innbyggere. Her har det alltid vært slik at trender og ting som er populært har kommet sent. «Alle» andre var på nettby før bygda vår hoppet på bølgen, «alle» hoppet over på Facebook-bølgen før vi gjorde det. Det har vært slik at vi har vært sistemann til mølla, alltid. Men selv om det har tatt tid så har det til slutt skjedd, vi har fulgt etter resten. Vi ser også at Norge har vært litt trege i avtrekkeren når det gjelder sosiale medier. Det har ofte tatt tid for oss, men vi har alltid fulgt resten av verden til slutt.

Nå er stort sett alle på Facebook. Det føles rart å skrive akkurat det, for det er nemlig ingen overdrivelse. Selvsagt er ikke flesteparten av den eldre garde på Facebook, men blant unge er Facebook nærmest obligatorisk. Jeg personlig kjenner kun et par stykker på min alder som ikke er på Facebook. Enkelte velger å ikke gjøre det på grunn av prinsipper som de har, og andre gjør det fordi de ikke helt ser vitsen. Men selv om det finnes enkelte som ikke er på Facebook, så ser vi at majoriteten har flyttet inn der, og bor der aktivt.

Det som er interessant derimot, er at Norge ikke har fulgt trenden når det gjelder nettsamfunnet Twitter. Jeg trenger ikke å gå nærmere inn på hva Twitter er, for dere har garantert hørt om det. Ok da, en liten introduksjon er vel på sin plass. På Twitter kan man poste meldinger i den berømte «Hva skjer?»-boksen. Twitter spør deg dette enkle spørsmålet, og du kan besvare det med kun 140 tegn. Dette gjør Twitter spesielt, og skiller det på mange måter fra Facebook. Sånn, det var min introduksjon. Det jeg lurer på i denne artikkelen er egentlig hvorfor Twitter ikke har tatt av i Norge. Nettby tok av. Facebook tok av. Twitter derimot, lever sitt eget liv med sine knapt 60000 brukere. Tallet på aktive brukere er derimot enda færre, det er vi sikre på. Nå tenker du kanskje at «60000 brukere er jo ganske mye til å være et nettsamfunn», men så må vi huske på en ting; i USA for eksempel, så er Twitter mye mer populært, og brukerskaren er mye større, selvfølgelig med antall innbyggere tatt med i betraktningen.

(saken fortsetter nedenfor bildet)

Ill. Rosaura Ochoa: http://www.flickr.com/photos/rosauraochoa/3419823308/sizes/z/in/photostream/

Jeg er på ingen måte ekspert i sosiale medier, men jeg er interessert i å lære så mye som mulig. Og det er litt derfor jeg skriver denne artikkelen. For nå kommer nemlig min teori om hvorfor Twitter ikke treffer den største brukermassen. NB: dette er mine meninger, og dette er kun basert på egne opplevelser fra nettsamfunnet.

Den irriterende «Hva skal jeg gjøre?»-følelsen

Da jeg for første gang opprettet en Twitter-konto satt jeg der som et spørsmålstegn. Hva skal jeg gjøre? Hva er hensikten? Jeg kjenner jo ingen som er her!?. Vel, jeg forventet kanskje at Twitter skulle være en annen versjon av Facebook…der tok jeg kraftig feil. På Facebook kan man starte med å legge til venner, og lese hva de holder på med også videre. På Twitter derimot, følte jeg meg litt «lost». Jeg visste ikke hvor jeg skulle begynne. Jeg fant en del brukere som jeg valgte å «følge». Etter at jeg hadde skaffet meg en del «followers» og jeg fulgte andre, så tenkte jeg at gamet var i gang. Jeg begynte å poste meldinger på Twitter. Etter en del meldinger oppdaget jeg at jeg skrev for en spøkelsesby. Ingen leste det jeg skrev, ingen viste noen form for interesse i alle fall. Dermed fant jeg ut at Twitter var noe dritt. Twitter er for særinger, tenkte jeg. Jeg ler når jeg skriver det, for jeg vet jo at det bare er jeg som bruker det feil.

Min teori er at Twitter er for rotete for nybegynnere. Mange føler seg nok litt bortkommen i kaoset av tweets. Mange føler nok at de ikke når ut, og at de ikke finner verdien i Twitter. Det jeg tror, er at Twitter egner seg mest for bedrifter, for folk som vil dele interesser med andre, og for andre som ikke liker Facebooks policy. Det er mulig jeg tar mektig feil, men det er min oppfatning. Det jeg også tror, er at Twitter kan være svært bra og verdiskapende når man først kommer seg ordentlig inn i nettsamfunnet. Jeg tror bare at folk rett og slett gir opp før de kommer så langt. Jeg gjorde det. Jeg ga opp. Men for meg så virker Twitter interessant, og jeg vil mer enn gjerne lære og bruke det rett. Men om de rette Twitter-folkene hadde tatt oss «beginners» inn i varmen med en gang, så tror jeg flere hadde beholdt kontoen sin. Noen av Twitter-geeks påstår at Twitter kun er for deling av lenker, men det tror jeg ikke på. Eller?

Så budskapet i korte trekk: Jeg er sikker på at Twitter har potensialet, men det er for de fleste litt for knotete og kjedelig ved første øyekast, og derfor tror jeg mange gir opp lett. Greide jeg å provosere deg nå så har jeg lykkes med dette innlegget.

Kan noen med Twitter-erfaring gi noen eksakte tips? 🙂

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB