Skyggesiden


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. januar 2011, kl. 22:15

I den svenske filmen Skyggesiden blir vi med inn i det typiske familielivet; mor, far og to barn. De ser og oppfører seg som prototypen på den perfekte familie, men når moren i huset, Leena, får en telefon fra sykehuset om at moren ligger for døden, slår idyllen sprekker. Leenas ektemann bestemmer at alle fire skal reise på besøk, mot Leenas vilje.

Vi hopper mellom to tidsperioder i filmen; Leenas barndom og nåtiden. Gjennom hennes tanker og tilbakeblikk til barndommen, lærer vi hvorfor hun ikke har særlig mye til overs for moren. Barndommen er et sårt tema for Leena.

Filmen inneholder virkelighetsnære skildringer av en alkoholisert og voldelig far. Den viser den emosjonelle siden av en voksen person som har hatt en vanskelig barndom, og hvordan personen bruker svømming som terapi.

Skyggesiden er en flat film helt uten action. Den er psykisk og er laget for å påvirke seeren på det emosjonelle planet. På slutten kan øynene fort bli våte; det er en film som rører ved litt annet enn lattermusklene.

Skyggesiden har stort sett gode skuespillere og gode skildringer av tabubelagte emner. En film man kanskje ikke vil se, men en film man bør se.


INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Svinalängorna.
Regissør: Pernilla August
Produksjonsår: 2010
Lengde: 93 min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Noomi Rapace, Ola Rapace, Tehilla Blad, Ville Virtanen, Alpha Blad, Outi Mäenpää, Junior Blad.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB