Omtale: Evernote


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 19. september 2011, kl. 02:17

Vi lever i et samfunn som krever mye av hjernen vår. Vi må hver eneste dag huske våre gjøremål, vi må huske handlelisten, vi må huske bursdager, ja, listen fortsetter. Er du som undertegnede kan dette etter hvert bli problematisk, og ofte går mye av dette i glemmeboka. Vår digitaliserte verden har gjort livet enklere for mange, og datamaskinen gir oss i dag uendelige muligheter; for ikke å snakke om våre mobile enheter. I dag finnes det mange løsninger for folk med huskeproblemer, slik som undertegnede. Det utvikles stadig nye programmer og applikasjoner som skal hjelpe deg å huske ting, men en av de absolutt beste der ute, er Evernote.

Husk – alt

For å ta noen fakta først: Evernote er en applikasjon som finnes for Windows, Mac, iPhone, iPad, Android, Android Tablet, Windows Phone 7, Blackberry, Palm Pre, Evernote Peek, fjoooh! Man kan altså si at Evernote støtter de fleste smarttelefoner og smartenheter. Man får også tilgang via et webgrensesnitt.  Så hva er Evernote? Jo, det er en digital notatblokk. Tanken bak Evernote er at alt man har i Evernote synkroniseres slik at man alltid har tilgang til innholdet, uansett hva man bruker av enheter. Konseptet går ut på at du skal kunne lagre alt du måtte huske, i Evernote. Det såkalte GTD-systemet (Getting Things Done) går ut på å ta ideer og tanker ut fra hodet og sette de inn i et system. Dette lar Evernote deg gjøre, og det på en elegant måte. Med Evernote kan du nemlig huske på ALT, uten å måtte ha alt i hodet! Evernote lar deg ikke bare lagre tekst, men også bilde- og lydnotater. Dersom enhetene dine er koblet til internett vil alltid notatene være synkronisert med alle enheter.

Tekstnotater

Mye av ideen bak Evernote er at du skal kunne ta kjappe notater, enten det er en handleliste, notater fra en forelesning, eller noe helt annet du må huske på. Man klikker enkelt på «Nytt Notat» for å opprette et notat, og man kan deretter skrive alt man orker. Man trenger ikke å lagre; Evernote lagrer kontinuerlig, helt automatisk. Når du har skrevet ditt notat kan du derfor avslutte programmet, og likevel være sikker på at det er lagret. Notatet blir helt automatisk lastet opp til Evernote’s server, og det ligger det trygt i nettskyen.

Bildenotater

Foruten tekstnotater kan man enkelt lage bildenotater, enten med PC eller smarttelefon. Dersom man bruker PC-versjonen kan man lage et «iSight-notat». Når man gjør det vil man kunne ta et bilde av noe man må huske, ved hjelp av datamaskinens webkamera. Dette er en funksjon som er nyttig dersom man f.eks har noe på et ark man vil huske. Da er det bare å holde det foran webkameraet, og ta bildet. Også bildenotatet lastes opp til Evernote’s servere, kjapt og enkelt. Dette bilde kan man, fra Evernote, dele til både Facebook, Twitter og med e-post. Dette er kanskje enda enklere med en smarttelefon, hvor man bruker det innebygde kameraet for å ta bilder.

Lydnotater

En av Evernotes største styrker er muligheten til å ta lydnotater. Ved hjelp av mobilens, eller datamaskinenes mikrofon, kan man enkelt ta opp lyd slik at det blir lagret som et notat i Evernote. Dette kan være nyttig dersom man er på en forelesning, og ønsker å ta opp det som skjer. Det finnes selvfølgelig flere bruksområder, så her er det bare fantasien som setter grenser.

Skill jobb og privatliv

Skillet mellom jobb og privatliv blir stadig mer visket ut i vårt postmoderne samfunn. Før var det utenkelig å ringe noen angående jobb etter klokken 18, for jobb var man ferdig med klokken 16. Slik er det ikke i dag, og snart er man på jobb «hele tiden». Noen ganger kan det imidlertid være greit å skille mellom ting som er relatert til jobb, og ting som er relatert til det resterende livet. Derfor er det flott at du kan opprette flere notatbøker som skiller notatenes kategori. Når man oppretter et notat kan man legge til en tag, og dette gjør at notatet havner i en spesiell kategori, eller etikett som det heter. Dersom man f. eks oppretter et notat og legger til taggen «Jobb», vil notatet havne i etiketten Jobb. Dersom man skiller disse notatene, og gir dem en tag, vil man enkelt og greit kunne finne igjen notater som omhandler f. eks skole, jobb, trening og lignende. Evt. kan du lage forskjellige notatbøker for forskjellige emner, igjen f. eks skole, jobb etc.

Webclipper – fang internettet

Evernote vet at brukerne deres surfer mye på internett, og derfor har de laget en funksjon kalt webclipper. Dette er et tillegg til nettleseren, som finnes for både Chrome, Firefox, Internet Explorer og Safari. Tillegget oppretter et lite Evernote-ikon ved siden av adressefeltet, og når man klikker på den kan man enkelt klippe ut nettsiden. Man kan velge om man vil klippe ut hele nettsiden, eller om kun deler av den. Resultatet blir et notat som virker som en fullverdig nettside, med både bilder og tekst. Du velger selv hvilken notatblokk nettsiden/artikkelen skal lagres til.

Betal hvis du vil

Evernote er gratis, men det finnes en såkalt Premium-versjon som har noen flere funksjoner. Den gir deg blant annet mer opplastingskapasitet, flere delingsmuligheter, og mer til. Det kan du lese mer om på Evernote.com.

Oppsummering

Enten du er en distre person i likhet med undertegnede, eller bare er en person med mange tanker i hodet, er Evernote en tjeneste som gagner og overrasker de fleste. Siden Evernote finnes på de fleste plattformer, kan de fleste nyte tjenesten. Evernote synkroniserer notatene slik at de alltid er oppdaterte, så lenge man har internett. Funksjonaliteten og brukervennligheten er på topp, og Teknologia.no kan med pennen på hjertet si at dette er en tjeneste som kan anbefales. Vi bruker den selv i dagliglivet, og et liv uten Evernote virker i dag som et liv uten mening. Neida, fra alvor til spøk, Evernote er noe alle bør sjekke ut, gammel som ung.

Til slutt…

Ofte er det bedre å se enn å lese, og derfor har i lagt ved noen videoer som Evernote har laget.

 

Det beste av alt er at Evernote er helt gratis!

Les mer, og skaff Evernote her!

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB