Det ble ingen iPhone 5


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. oktober 2011, kl. 00:18

Det var knyttet stor spenning til tirsdagens pressekonferanse fra Apple. Ryktene om en ny iPhone hadde lenge versert, og mange trodde iPhone 5 ville bli presentert. Slik ble det ikke.

Oppgradert iPhone 4
Mange var sikre på at iPhone 5 skulle bli presentert – andre var mer skeptiske til at Apple skulle lansere en flunkende ny telefon. Skeptikerne hadde rett denne gangen, det ble ingen iPhone 5. I stedet ble en oppgradert versjon av dagens iPhone 4 presentert. Navnet på den nye telefonen er iPhone 4S, og inneholder en del nyheter og oppdateringer. Lasse Olsen, Apple-entusiast og redaktør på Loveapple.no, utdyper: – Den får et generelt bedre kamera med 8 megapiksler, kjappere prosessor med A5-chip med dual graphics, som I dag finnes i iPad 2. Dette gjør, I hvert fall teknisk sett, at iPhonen kan være syv ganger kjappere grafikkmessig og to ganger kjappere generelt sett.

Ikke overrasket
Folk hadde store forventninger I forkant av Apples presentasjon, og mange ble skuffet over at Apple ikke lanserte en telefon med helt nytt design og andre store oppgraderinger. Olsen er imidlertid ikke overrasket over at iPhone 5 lar vente på seg. – Jeg var ganske forberedt på at dette kom til å bli en rolig oppdatering. Etter å ha gått på blemma flere ganger ved å “overhype” en ”event” har jeg lært å holde litt tilbake for å se hele bildet av rykter.

Skuffende med samme skjermstørrelse
Øyvind Solstad, kommunikasjonsrådgiver i Carat, er skuffet over at Apple ikke kalte den nye telefonen iPhone 5. – Jeg mener det hadde vært lettere å selge, men Apple pleier ikke bytte navn med mindre formen endres, så derfor valgte de nok å kalle den iPhone 4S. Han er også skuffet over at iPhone 4S ikke får større skjerm enn sin forgjenger. Han mener det er både positive og negative sider for Apple, ved dette. – Minuset er at konkurrentene lager telefoner med større skjermer, og som er både lettere og tynnere. Plusset er at alt tilbehør folk har investert i, deksler, ladere osv. fortatt passer til telefonen.

IPhone 4S tilbyr en dobbeltkjerne A5-prosessor, talestyring ved bruk av Siri-applikasjonen, iOS 5 og et nytt kamera. På utsiden er alt likt forgjengeren.

Ikke talestyring på norsk
En av de store nyhetene i iPhone 4S er Siri. Dette er en funksjon som lar brukeren snakke til telefonen, og kommandere den til å for eksempel booke møter, sende e-post og SMS. Apple-entusiast Olsen ser et helt klart bruksområde for Siri. – Bare tenk på hvordan blinde nå kan bruke telefoner på en helt annen måte. Han får støtte av Solstad: – Siri ser imponerende ut og vil endre måten vi bruker telefonen på. Om noen år kan du si til telefonen «Send de 10 siste bildene jeg har tatt av Janne til henne på e-post, unntatt det ved Nationaltheatret». Dette ville krevd masse arbeid om du skulle gjort det selv eller skrevet en prosedyre på telefonen. Med stemmekommandoer blir det utrolig effektivt, selvsagt forutsatt at telefonen skjønner hva du mener. Og det er her jeg mener Apple kommer – nok en gang – til å revolusjonere måten mennesker bruker maskiner, forteller Solstad. Dessverre for nordmenn blir ikke denne funksjonen tilgjengelig i på norsk foreløpig. Den blir i første omgang tilgjengelig for engelsk, tysk og fransk.

iPhone-salget fremover
Øyvind Solstad tror det blir vanskeligere for Apple å overbevise forbrukerne med den nye telefonen. – Jeg vil nok tro at det blir litt verre å overbevise folk om å kjøpe den nye iPhone 4S enn det var med de foregående modellene, dels fordi konkurrentene endelig har begynt å lage fete produkter, dels fordi det ikke er “så” mye nytt I iPhone 4S. Lasse Olsen mener imidlertid at folket vil innse at iPhone 4S er en god oppgradering, og en god telefon, etter hvert som hysteriet gir seg.

Øyvind Solstad: 

http://oyvindsolstad.no

Twitter: http://twitter.com/osol

Facebook: http://facebook.com/oyvindsolstad

Lasse Olsen: 

lasseolsen.com

http://loveapple.no/

Twitter: http://twitter.com/hanlasse

Facebook: facebook.com/hanlasse 

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB