iMessage kan bli dyrt for Telenor og Netcom


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 29. oktober 2011, kl. 21:14

En av de største inntektskildene til telefonselskapene har alltid vært SMS-er. Som de fleste vet koster det vanligvis å sende tekstmeldinger til hverandre. På iPhone har det lenge vært applikasjoner tilgjengelig, som gjør at SMS-er  mellom «ienhetene» sendes via datanettverket, i stedet for gjennom operatøren.

Det har dog ikke vært så veldig mange iPhone-brukere som har brukt slike applikasjoner, så tapet for mobilselskapene har vært minimale. Deres problem nå, er at at Apple har implementert denne funksjonaliteten i iOS 5, «ienhetenes» mobile operativsystem. Dette gjør at en rekke brukere i Norge nå kan sende meldinger til hverandre, gjennom datanettverket. Hvis man er på trådløst internett vil meldingene sendes gjennom internett, noe som betyr at meldingene blir gratis. Dersom brukeren ikke er på trådløst internett, vil meldingen sendes gjennom det mobile nettverket (Edge, 3G). Dette gjør at kostnadene blir minimale –  og billigere enn om man hadde sendt via operatøren.

Dette gjør at Telenor og Netcom vil tape penger. Masse penger. I hvert fall i teorien. Det siste året har mobiloperatørene begynt å selge abonnementer med SMS-er inkludert. For de som har slike pakker vil altså ikke iMessage-ordningen ha så mye å si. For de som betaler stykkpris på SMS-er kan det imidlertid få store konsekvenser.

Dersom både sender og mottaker har iOS 5, vil tekstmeldingene som sendes mellom disse, være blå. Dette signaliserer at meldingen har blitt sendt gjennom datanettverket, og ikke gjennom operatøren.

iMessage fungerer mellom iPhone, iPod Touch og iPad.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB