Fungerer Sleep Cycle?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. januar 2012, kl. 14:02

Det finnes et hav av applikasjoner for iPhone, og enkelte er bedre enn andre. En applikasjon som har fått mye oppmerksomhet og skryt de siste par årene er Sleep Cycle.

Dersom du ikke vet hva denne applikasjonen går ut på så får du en kjapp innføring her. Sleep Cycle er en alarm-app som fungerer på iPhone, iPod, iPad 1 og 2. Poenget med applikasjonen er at den skal vekke deg på det tidspunktet du er mest «våken».

Hvordan er det mulig?

Som du kanskje vet har Apples enheter et såkalt akselerometer. Det er blant annet dette som gjør at du kan styre spill ved å snu og «vippe» på enheten. Dette akselerometeret brukes også i Sleep Cycle, ved at den registrerer bevegelser mens du sover. Dette forutsetter selvfølgelig at du har din iPhone liggende på ved siden av deg (på madrassen) under søvnen. Enkelt forklart går alarmen av på det tidspunktet du beveger deg mest, i løpet av en intervall på 30 minutter.

Dersom du eksempelvis har stilt inn alarmen på 08.00, vil alarmen gå av et sted mellom 07.30 og 08.00. Sleep Cycle vekker deg da du beveger det mest i løpet av den halvtimen. Grunnen til det er at du da befinner deg i den letteste søvnfasen, og den fasen det er mest behagelig og enkelt å våkne i. Dermed skal sjansen være stor for at du føler deg mer uthvilt og opplagt når du våkner.

Men fungerer det?

Underskrevne har testet Sleep Cycle i noen dager, i håp om å endelig få til å stå opp når alarmen faktisk går av. Det er nemlig et problem at snooze-knappen til stadighet må brukes.

Derfor ble appen lastet ned og installert, og lagt ved siden av puta før jeg skulle tre inn i drømmeland. Jeg hadde på forhånd valgt at jeg skulle stå opp senest 09.00, og var spent på når alarmen skulle gå av. Klokken 08.42 ringte alarmen. Jeg følte meg ikke mer våken enn til vanlig, heller enda trøttere, og valgte derfor å sove enda litt lenger.

Det samme skjedde de neste dagene. Ikke så veldig suksessfullt for min del altså.

Ikke magisk

Det er klart at denne applikasjonen er ikke et magisk produkt. Man kan ikke forvente at man skal våkne helt uthvilt og opplagt dersom man for eksempel har sovet kun 4 timer. Man er fremdeles avhengig av nok søvn (8 timer?).

I mitt tilfelle hadde jeg fått nok søvn, og hadde dermed et godt utgangspunkt for å teste applikasjonen. Likevel følte jeg ikke at den hjalp meg på noen måte, annet enn at den hadde en mye mer avslappende alarmtone enn min vanlige klokke. Dette var litt skuffende, siden tilbakemeldingene fra brukerne på App Store nesten utelukkende var positive.

Etter noen dager med testing har ikke Sleep Cycle hjulpet meg betydelig, men jeg skal fortsette med testingen i noen dager til.

Det hadde vært flott med tilbakemelding fra dere lesere. Fungerer Sleep Cycle for dere? Har det hatt noen effekt på søvnen deres? Kommentarfeltet er åpent.

Sleep Cycle koster 7 kroner i App Store

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB