Megaupload stengt – er det riktig trekk?


Christofer Nygård
Publisert 20. januar 2012, kl. 14:56

I går ble det populære fildelingsnettstedet Megaupload tatt ned av amerikanske myndigheter. Nettstedet som i en årrekke har vært blant de mest populære nettstedene for fildeling på verdensbasis, var i besittelse av en gigantisk serverpark, og hadde et båndbreddebruk i tilsvarende størrelsesorden.

Eierne av nettstedet, basert i New Zealand, tjente gode penger med tjenesten, og selv nettstedets grafiske designer skal ha hatt en årslønn på over én million dollar i 2010. De skal også ha svært glade til å bruke pengene de tjente, og flere av dem var i besittelse av eksklusive bilparker.

Nettstedet i seg selv var ikke ulovlig, men innholdet som distribueres til millioner av brukere var ofte piratkopiert materiale. Det samme var tilfelle med The Pirate Bay, som svenske myndigheter har kjempet mot i en årrekke – riktignok uten å lykkes.

På lag med rettighetshavere

Det å gå etter MegaUpload, en av de mest populære nettstedene i verden, kan synes som et merkelig valg av amerikanske myndigheter.

Ifølge nettstedet Ars Technica kontrollerte Megaupload 525 servere i den amerikanske delstaten Virginia alene, samt en serverpark på 630 i Nederland, i tillegg til mange flere rundt om i verden. Nettstedet har også i alle år hevdet å fjerne uautorisert innhold når rettighetshavere har varslet.

I en e-postmelding fra Megaupload til e-betalingstjenesten PayPal i 2011, skal Megaupload-sjefen ha gått hardt ut og advart mot konkurrerende tjenester, som han mente var illegale. De aktuelle nettstedene ble beskyldt for å betale brukere av tjenesten for å laste opp innhold for distribuering. Formålet skal ha vært å stoppe utbetalinger utført gjennom PayPal-systemet.

Vil vise muskler

Amerikanske myndigheter, som i disse dager prøver å få gjennom SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect IP Act), ønsker trolig med dette trekket å vise handlekraft. De ønsker å sende et signal til andre i bransjen om at de vil bli tatt ut av business til slutt – og at det neppe vil ende godt.

MPAA (Motion Picture Association of America) er også skråsikre i sin sak:

– Etter alle anslag er Megaupload.com det største og mest aktivt kriminelle nettstedet rettet mot kreativt innhold i verden.

At eierne av Megaupload kun har hvitt mel i posen, er nok en utopiforestilling. Likevel er de ikke direkte skyldige i innholdet som distribueres over et fritt internett. Det kan derfor tenkes å være feil ende å starte i; markedet er der, og det vil sannsynligvis dukke opp en erstattende tjeneste veldig raskt. Skal problemet løses må det foretas substansielle endringer i internettlovgivninger, slik som nå er planen med SOPA og PIPA i USA, for ikke å nevne Datalagringsdirektivet her i Norge.

MEN, slike lovgivninger vil bare være ødeleggende for det frie internettet, et gigantisk verdensomspennende nettverk for samarbeid og kommunikasjon på tvers av landegrenser. Ulovlig fildeling er kun internettets bakside, og må ses i forhold til alt det positive internettet bringer med seg. Og ikke minst, skal man stanse nettsteder som tilbyr deling av filer, fordi noen av disse filene er ulovlige – selv når eierne av nettstedet jobber på lag med rettighetshaverne?

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB