Overgangen til Windows Phone 7.5


Christofer Nygård
Publisert 16. februar 2012, kl. 17:21

Jeg har lenge vært fan av ambisiøse prosjekter, og har alltid hatt en medfølgende vilje til å støtte opp om «outsidere». Microsoft har tradisjonelt vært ingen av delene. Helt fram til de skrinla sin gamle mobilplattform, Windows Mobile, for å satse helt fra scratch – med Windows Phone.

Basert på Zune-plattformen, som i sin tid mottok mye skryt for å være svært visuelt appellerende, har Microsoft bygd opp en verdig konkurrent på mobil, noe de ikke har hatt på en årrekke. Windows Phone er en veldig spennende plattform som har fått mye ros for å være både innovativ og visuelt imponerende. Det er riktignok langt fra noen revolusjon, men like fullt et mer spennende og fargerikt alternativ.

Det måtte bli mitt neste mobileventyr.

Noe trøblete start

Idet jeg bestemmer meg for å gå til innkjøp av en ny mobiltelefon, etter min Samsung Galaxy S sa takk for seg, løper jeg ned til Elkjøp en lørdags ettermiddag. Med Nokias flaggskip Lumia 800 for øyet, går jeg kontant bort til skranken og ber om et eksemplar. «Jeg har allerede abonnement», sier jeg og går til kassen for å betale.

Fornøyd tar jeg turen hjem for å få fart på vindunderet. Men til min forskrekkelse viser det seg at SIM-kortet mitt er eldgammelt og ikke engang passer. Jeg var selvfølgelig klar over eksistensen av mikro-SIM-kort, jeg har jo ikke levd under en stein, men skuffelsen var likevel stor da klokken hadde passert halv åtte på en lørdagskveld.

Helga gikk likevel i stor grad med til å prøve ut systemet, noe som gikk fint på en ren WLAN-forbindelse. Mandag morgen var mikro-SIM-kortet på plass.

Denne artikkelen handler i all hovedsak om Windows Phone 7.5 Mango-operativsystemet. Selve mobiltelefonen Lumia 800 fra Nokia, som for øvrig er en kjempetelefon, kommer vi tilbake til ved en senere anledning.

Godt førsteinntrykk

Når det rent fysiske er på plass, er software-opplevelsen av Windows Phone generelt en god opplevelse. På Lumia 800-skjermen er operativsystemet fargerikt og flott å se på, og synkronisering med e-post, kalender og andre tjenester var en sømløs opplevelse. E-postklienten er dessuten mye mer intuitiv enn tilsvarende på Android – selv synkronisert opp mot Gmail.

Likevel slet jeg med «Kontaktoverføring», en tjeneste jeg umiddelbart ble begeistret for. Tanken bak er å knytte Windows Phone opp mot ditt gamle operativsystem, for på den måten overføre kontakter og annen sentral informasjon. Alt gjennom blåtann. Problemet var bare at det ikke fungerte for min del; til tross for at begge telefonene var knyttet opp mot hverandre gjennom blåtann, klarte de ikke å synkroniseres.

Apps

Det største problemet til Windows Phone er for øyeblikket det dårlige utvalget av apps i «Marketplace». Det skal være flere titalls tusen, men svært mange av disse koster penger, samtidig som de få gratisapplikasjonene som er tilgjengelig ofte ikke er av beste sort. I tillegg er spill som ellers er gratis på Android, som Angry Birds og Wordfeud, kostbare for Windows Phone. Heldigvis for min del er apps, med noen sentrale unntak, ikke en så stor del av hverdagen; jeg bruker hovedsaklig Facebook, Twitter, Spotify og noen flere til.

Det generelle inntrykket av apps på Windows Phone, særlig i begynnelsen, er en følelse av mer «rom»: opplevelsen av applikasjonene minner mer om et desktopprogram, eller en stor nettside, i den forstand at man kan scrolle både vertikalt og horisontalt. Dette er naturligvis bare et bedrag, men tar seg veldig bra ut.

En app jeg spesielt vil anbefale er for øvrig «Trafikken», som gir deg god oversikt over kollektivtransporten. Appen henter informasjon fra Trafikanten.

Bedre enn multitasking

I motsetning til Android, men i likhet med iOS, er ikke full multitasking mulig. Likevel har Microsoft løst dette på en svært god måte: alle oppgaver «fryses», noe som innebærer mindre ressursbruk, mens du samtidig kan gjenåpne oppgaver nøyaktig hvor du slapp. Programmer som Spotify kan likevel kjøre i bakgrunn, og fungerer godt sådan.

Multitasking kan skrus på om ønskelig, med en liten «tweak».

God Spotify

Først ut er den kanskje viktigste appen for min del, nemlig Spotify. Musikken har for meg blitt halve mobilopplevelsen, og det kan Spotify takkes for.

Spotify er naturligvis på plass i «Marketplace», og gir et godt inntrykk. Sammenlignet med iPhone og Android-ekvivalentene er Windows Phone-versjonen helt annerledes. Som jeg kort nevnte i sted er det romfølelsen som er annerledes. Dette må oppleves for å fattes, men det går på navigering og appens generelle «feel». Spotify for Windows Phone føles mer omfattende enn for Android og iPhone, og minner om en fullverdig desktopopplevelse på en liten skjerm. Appen har også noen bugs, kan være litt treg iblant, og bruker en del strøm, men dette må dessverre forventes av en så omfattende app.

Svak IE 9

Når man bruker mye tid på webdesign, er naturligvis opplevelsen av selve nettleseren svært viktig. Og jeg må medgi: førsteinntrykket av Internet Explorer 9 var horribelt. Enkelte nettsider liknet ikke engang desktop-versjonen, og støtten for webfonter mangler, noe som ofte gir et dårlig visuelt inntrykk. Dette er kanskje mindre viktig for enkelte, men igjen svært viktig for andre.

Likevel har jeg etter hvert forsont meg noe med Internet Explorer 9, som fungerer hvis man ser bort fra det visuelle. Den er rask og enkel å bruke, samtidig som tekst og bilder er lettleselige. Den gir likevel et dårligere inntrykk enn Android-nettleseren, som jeg var svært fornøyd med.

Per nå er det ingen andre tilgjengelige nettlesere for Windows Phone 7.5.

Sosiale apps

Sosiale apps som Facebook og Twitter fungerer også ypperlig på Windows Phone 7.5, til tross for at det er litt vanskelig å trykke seg videre på spesifikke poster. Den visuelle opplevelsen og informasjonsflyten er suveren.

Telefon

Selve telefonen i Windows Phone er ikke noe utenom det vanlige. SMS-funksjonen er god, og det nå sedvanlige snakkeboble-grensesnittet er enkelt å bruke. Som nevnt ovenfor var import av kontakter en litt trøblete affære, selv om det til slutt løste seg gjennom å importere fra SIM-kortet (etter en eksport til SIM-kort på Android).

Selve telefonfunksjonen i Windows Phone har gitt et godt inntrykk, noe som uansett var forventet fra min side. Dette er selve fundamentet, og det viktigste på en telefon, og kan ikke skortes på.

Sikkerhet

Som på iPhone og Android-baserte mobiler, er det mulig å låse telefonen, som kan åpnes med en firesifret kode. Som tidligere Android-bruker er jeg mer tilfreds med pinkodeløsningen, som gir mindre rom for feil (i motsetning til «mønster»-løsningen på Android).

Konklusjon – så langt

Jeg har bare brukt Windows Phone i noen få dager, og skal ikke uttale meg mer ennå. Jeg vil garantert komme tilbake med flere refleksjoner senere om denne utrolig spennende plattformen, som bare blir mer interessant å følge med på. Er du ikke avhengig av alle mulige slags apps, vil jeg absolutt anbefale Windows Phone, til tross for enkelte svakheter. Det vil dessuten bli mer finpusset og få et større utvalg av apps i tida som kommer, og jeg tror Microsoft har meldt seg inn i markedet for godt med Windows Phone.

Minner om at dette kun er en subjektiv gjennomgang av mine synspunkter, og en rekke elementer i Windows Phone er utelatt fra denne artikkelen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB