Facebook endrer dine plikter og rettigheter


Christofer Nygård
Publisert 19. mars 2012, kl. 00:11

Dine plikter og rettigheter på Facebook er under kontinuerlig endring, og nå skal den neste utgaven av erklæringen snart lanseres. I mellomtiden kan du komme med kritikk av endringsforslaget. (Foto: Robert Scoble, Creative Commons)

Erklæring om plikter og rettigheter er en del av Facebook-prinsippene, som blant annet omfatter reglementet for bruk av nettjenesten.

Den er i konstant endring i tråd med oppfatninger i verdenssamfunnet, særlig på basis av lovendringer i brukerlandene, og nå har forslaget til den nye versjonen blitt offentliggjort.

Fram til 22. mars har Facebook-brukere verden over mulighet til å gå gjennom dokumentet og komme med tilbakemelding på erklæringen.

Tydeligere språk

Facebook ønsker å kommunisere tydeligere overfor brukerne med den nye utgaven av erklæringen.

Hovedsaklig er det snakk om språkrelaterte endringer for å tydeliggjøre intensjon, likevel er det enkelte endringer det er verdt å ta med seg:

  • Et tydeligere reglement i forhold til såkalte «social plugins» (sosiale tillegg)
  • En ny kategori kalt «Special Provisions Applicable to Software»
  • En ny klausul hvor Facebook eksplisitt fraskriver seg ansvar for brukernes atferd: «Selv om vi leverer reglene for brukernes atferd, kontrollerer vi ikke brukernes handlinger, og Facebook er ikke ansvarlige for innhold eller informasjon brukerne deler på Facebook. Vi er ikke ansvarlige for krenkende, upassende eller ulovlig innhold eller informasjon du som bruker måtte oppleve på Facebook».

Gjelder for alle

Erklæringen er ifølge Facebooks informasjonsside «basert på Facebooks prinsipper og styrer forholdet vårt til brukerne og andre som samhandler med Facebook. Ved å gå inn på og bruke Facebook godtar du denne erklæringen».

Det er med andre ord en erklæring enhver bruker av nettsamfunnet tidligere har godtatt, og alle brukere av Facebook er innebefattet med.

Facebook-prinsippene er et sett med forenklede regler for bruk, og kan leses her. Hele det reviderte forslaget til erklæringen kan leses på engelsk i sin helhet på denne siden.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB