Opera 12 – raskere og mer personlig


Einar Holten
Publisert 14. juni 2012, kl. 16:57

I dag har Opera Software gitt ut deres neste versjon av deres nettleser. Opera 12 lover både raskere surfing og et mer personlig preg. Blant nyhetene er integrert webkamerastøtte, maskinvareakselerasjon, egne prosesser for utvidelser og bedre standardsøtte.

64-bit og OoPP
I tillegg til nye funksjoner vil også Opera 12 ha en 64-bit utgave. Dette gir nettleseren mer rom for allokering av minne. Per i dag er det ikke like stor utbytte, men i framtiden vil mer online-spill trenge mer minne.

Out of Process Plugins (OoPP) er ikke noe nytt, men Opera får det endelig. Nå vil hver utvidelser kunne kjøre i en egen prosess. På den måten vil den ikke ta ned hele nettleseren dersom noe skulle skje med utvidelsen, og den krasjer hele nettleseren.

Themes
Opera har hatt muligheten for themes ganske lenge, men nå erstattes de av mer lett themes som endres utseende med en klikk. Du kan se disse i Opera galleri her.

Maskinvareakselerasjon
Den kanskje aller største nyheten er nok muligheten til å slå på maskinvareakselserasjon. Det vil si at Opera 12 vil kunne bruke skjermkortet til å tegne nettsidene raskere. Siden Opera Software ennå ser den som et eksperimentelt produkt har de valgt å slå den av som standard. Du kan selv slå den på ved å gå til opera:config#Enable%20Hardware%20Acceleration og sette den til 1. Samme gjelder WebGl som du kan slå på ved å gå til opera:config#UserPrefs|EnableWebGL. Støtter både OpenGL og Direct3D.

Fjerner Unite, Widgets, Voice
Opera 12 leveres med Unite og Widgets deaktivert. Dette er fordi Opera Software ønsker å fase ut dette i kommende versjoner. De ønsker at utviklerne heller ser på utvidelser som erstatning. Stemmegjenkjenningen fjernes også, på grunn av at den ikke lenger er et produkt under utvikling fra en tredjeparts leverandør.

 

Last ned Opera 12

Windows

Mac

Linux og andre utgaver

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB