FILM: Paranormal Activity 4


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 18. oktober 2012, kl. 22:21

Det er 2011, og fem år har gått siden Katie tok livet av sin søster og hennes ektemann, og kidnappet sønnen deres, Hunter. Nå har Katie og Hunter flyttet inn i et nytt hus, og dermed er ikke naboene trygge lenger.

Paranormal Activity 4 spinner videre på søstrene Katie og Kristi (fra de tidligere filmene), og denne gangen får vi se hvordan det går med Katie etter at hun har tatt Hunter. Men vi får ikke se det fra Katie og Hunters ståsted. Det er nabofamilien det går ut over etter at Hunter stadig dukker opp hjemme hos dem. Når Katie havner på sykehus, må Hunter ligge over hos familien, og spesielt eldstejenta får føle på kroppen at ikke alt er som det burde være.

Det brukes samme metode for å formidle filmen i Paranormal Activity 4 som i forgjengerne; du ser alt gjennom forskjellige håndholdte kamera. På denne måten får du følelsen av at du selv er med i filmen. Selv om dette er det som kjennetegner Paranormal Activity-filmene, får jeg dessverre en følelse av at det rett og slett er oppbrukt.

Det er ikke det eneste som er oppbrukt. Hele historieoppbyggingen blir flat, langdryg og kjedelig, og ekstremt lik forgjengerne. Paranormal Activity-filmene spiller på stille scener hvor det er meningen at du skal sitte og bite negler i påvente av det skumle som skal komme. Så kommer det skumle, og jeg tenker «er det alt? Har dere ikke mer å komme med i film fire enn dette?» Det er ikke før i sluttscenen at jeg kjenner at magen knyter seg. Grunnen? Jeg har sett alt før. Paranormal Activity 4 bringer ikke noe nytt med seg, så om du velger å se fireren eller eneren, toeren eller treeren, er egentlig likegyldig.

Det er noe med et filmkonsept som tynes til bristepunktet. Eneren er som regel best, også drar filmskaperne flere og flere filmer ut av konseptet, til det til slutt føles som om de melker konseptet kun på grunn av pengene.

Paranormal Activity-filmene har en stor tilhengerskare, men likevel bør filmskaperne skjønne at de bør gi seg mens leken er god, og det sluttet den å være etter Paranormal Activity 2.

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Paranormal Activity 4
Regissør:
Henry Joost og Ariel Schulman
Produksjonsår:
2012     Premiere: 19. oktober 2012
Lengde:
1 t. 28 min.
Sjanger:
Horror
Skuespillere:
Katie Featherston, Kathryn Newton, Matt Shively, Brady Allen
Tagline:
«All the activity has led to this …»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB