Slik spiller du inn film som en proff


Trond Eilertsen
Publisert 19. desember 2019, kl. 11:01

Har du lyst til å spille inn en film? Filmproduksjon er kjempemorsomt, enten det er en hobby eller karriere. Det kreves egentlig ingen utdannelse for å drive med opptak og redigering. Hvem som helst kan kjøpe utstyret de trenger, og sette seg i klipperommet. 

Hvis du skal jobbe med film er det naturligvis en stor fordel med en utdanning i bunnen, men for å bli skikkelig god trenger du først og fremst erfaring – masse erfaring. 

Her er noen gode råd til deg som har lyst til å begynne å spille inn film. 

Planlegg produksjonen godt

Før du begynner å rulle film er det viktig å planlegge produksjonen grundig og i detalj. Ved å forberede deg godt kan du spare tid på både opptak og redigering. I planleggingsfasen bør du blant annet gjøre følgende:

 • Lag en plan for hver scene (storyboard)
 • Sett alle scenene i sammenheng
 • Bestem sånn ca. hvor lang filmen skal være
 • Tenk igjennom hensikten med hver enkelt scene

Her kan du lese mer om storyboarding

Når det gjelder innholdet er det en rekke ting å ta høyde for. Med manus og storyboard kan du gjøre selve produksjonen strukturert og effektiv, og du bør gjøre deg godt kjent med innholdet du skal filme. Lag en god tittel og beskrivelse av prosjektet og fokuser på kjernehistorien – korte og fokuserte scener er bedre enn å “sause sammen” for mye. 

Opptak

Før du begynner å spille inn en film bør du ta et testopptak for å sjekke at lyden blir tatt opp og at bildet er i fokus. I verste fall kan du ende opp med flere ruller opptak som er ubrukelige fordi lys, lyd eller fokus er feil. 

Spill inn små deler av gangen og bygg opp filmen gradvis. Bruk storyboardet aktivt og gjør endringer underveis. Det er lett å bli en perfeksjonist når man spiller inn film, men prøv å unngå å havne i denne fella. Filmen kan redigeres i ettertid, og det er bedre å fokusere på å gjøre det bedre neste gang enn å bruke masse tid på å pirke i framføringen. 

Redigering

I redigeringsfasen skal hele filmen settes sammen. Bilde, lydeffekter, musikk og tekst skal flettes sammen til et sammenhengende produkt. Det finnes mange gratisprogrammer som lar deg drive med enkel videoredigering, både på smarttelefon, Mac og PC. Apple er for eksempel kjent for å tilby svært gode redigeringsprogram for video, lyd og bilde.

Har du ambisjon om å bli proff, bør du vurdere å investere i et godt redigeringsprogram. 

Når filmen er klar bør du vise den fram for et testpublikum, før du distribuerer den videre. Det er lett å se seg blind på eget arbeid, og derfor bør alltid noen andre eksponeres for innholdet.  

Dette utstyret trenger du for å spille inn film

For å spille inn, klippe og vise en film trenger man følgende grunnleggende utstyr:

 • Et videokamera
 • Program for videoredigering

Med dagens teknologi kan du bruke smarttelefonen til å spille inn film i høy kvalitet, og som sagt finnes det en rekke gratis redigeringsprogrammer for enkle redigeringsbehov. Det betyr at hvem som helst kan bli en filmskaper!

Har du derimot profesjonelle ambisjoner, bør du vurdere å investere i profesjonelt utstyr. Slikt utstyr koster mye penger, og kan finansieres med et forbrukslån. Følgende utstyr kan bli aktuelt avhengig av hva du skal spille inn:

 • Ekstern mikrofon
 • Ekstern lyssetting
 • Profesjonelt videokamera
 • Profesjonelt redigeringsprogram
 • En Mac eller PC med høy ytelse og grafikk
 • Stille rom og knirkfri stol til redigeringsarbeidet

Og når filmen er ferdig trenger du en god trailer for å få folk til å komme og se filmen, slik lager du en trailer:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB