Guide: Få mer plass på din SSD-disk


Einar Holten
Publisert 20. januar 2013, kl. 20:00

Denne artikkelen ble publisert første gang 30. november 2011. 

Det er mange som investerer i en såkalt Solid State Drive (SSD) i disse dager. I det siste året har de sakte og sikkert begynt å bli priset ned mot en akseptabel pris. En 120GB kan man lett finne ned til nærmere 1000-lappen. Problemet dessverre er at du må tenke mer på diskplassen enn før.

Spesielt om du installerer Windows 7 på den. Her er noen triks som hjelper deg på vei mot noen ekstra GB (Giga Byte). Selvsagt vil dette også hjelpe for de som har lite diskplass på sin standard harddisk (spindel). Det er primært 3 ting hos en Windows-installasjons om bruker en del diskplass.

Dette er grunnleggende funksjoner som i stor grad kan justeres og slås av uten spesielle konsekvenser. Guiden er laget for Windows 7. Du kan, om du er litt erfaren, finne disse innstillingene i både Vista og XP.

SSD: Den er rask, men diskplassen er det verre med om du ikke har godt med penger.

Sidevekslingsfilen

Uten å gå for dypt inn i hva sidevekslingsfilen er, så kan vi si at den brukes av systemet til å avlaste minnet. Den blir også kalt for virtuelt minne. Windows legger denne alltid på C-disken som standard og størrelsen er styrt av systemet. Ofte er denne rundt 2GB i størrelse. Om din PC bare har en 64GB SDD, sluker den allerede i overkant av 1 prosent. Fordelen med denne er at man kan flytte på den, for å avlaste diskforbruket. Enten på en annen fysisk disk eller en annen partisjon. Om du ikke har det, anbefales det at du lar den være i fred.

Viktig informasjon før du fortsetter

Jeg må legge til at dette vil gjøre systemet ditt tregere om du legger sidevekslingsfilen på en vanlig spindel harddisk. Å flytte den vekk fra en SSD-disk er mest sett på som en siste utvei. Har du en annen SSD i maskinen derimot er saken en helt annen. Hvor mye ytelsen vil gå ned er avhengig av bruken av maskinen.

 1. Åpne System i kontrollpanelet som vist under og velg Avanserte systeminnstillinger/Advanced system settings.

2. Velg deretter Innstillinger/settings.

3. Dermed velger du fanen Avansert/Advanced.

4. Nå velger du Endre/Change under Virtuelt Minne/Virtual Memory.

 5. Du må først hake vekk at systemet styrer dette for hver disk (øverst). Nå vil du kunne sette dine egne innstillinger.


● Først velger du C-disken din og setter den til no-paging file/ingen sidevekslingsfil og klikker deretter velg/set.
● Dermed velger du den andre disken/partisjonen hvor du har plass tilgjengelig.
● Velg custom/annet og skriv inn de verdiene du ønsker. Hvor mye plass du skal sette av er avhengig av hvor mye RAM du har. Ikke ta oppsettet over som en mal!

Hva skal jeg fylle inn?

Dette er dessverre et vanskelig tema, siden det er avhengig av hvor mye minne du har og hvor mange programmer du bruker. Du kan ta den enkle veien ut og la systemet justere dette etter behov (midten). For den som er mer interessert i å optimalisere dette, sjekk artikkelen under for en god forklaring på virtuelt minne og hvordan du setter den etter ditt behov.

Virtuelt minne forklart

PS: Jeg må advare om å slå av sidevekslingsfilen helt. Det finnes tips om å gjøre dette på systemer som har mye minne tilgjengelig (8GB+). Dessverre tar de ikke for seg problemstillingen ved å slå den helt av. PCen kan få dårligere ytelse og bli ustabil i visse scenarioer.

Dvale

At man kan sette maskinen i dvale (hibernation) er en ganske nyttig funksjon, men ikke alle har bruk for den. Spesielt for stasjonære PCer er dette unødvendig. Filen legger seg på roten av C-disken og er på samme størrelse som mengden minne installert. Og selv om du har satt verdien for når den skal gå i dvale til null i Windows sine strøminnstillinger, blir den ikke slettet. Heldigvis er det kjapt og enkelt å fjerne den. På denne måten kan du lett frigjøre en del GB med diskplass. Dvale må ikke blandes med hvilemodus/sleep mode.

 1. Trykk på Start-kulen og skriv inn cmd

2. Høyreklikk på cmd.exe og velg Kjør som administrator/Run as administrator

Windows vil nå be om tillatelse å kjøre kommandokonsollet som administrator. Godkjenn det (gjelder ikke om du har deaktivert UAC).

3. Nå skriver du inn følgende:

powercfg -h off (trykk enter)


Systemfilen blir nå slettet. Om du ønsker å ha den tilbake skriver du bare on istedet for off. Dette vil frigjøre diskplass på størrelsen med installert minnne på datamaskinen.

Systemgjennoppretting

Mange vil nok nok sette den i en gråsone når det gjelder nødvendighet. Men er du desperat på å få diskplass, er dette en grei måte å få det på. Vær obs at du da ikke kan stille systemet ditt tilbake dersom noe skulle skje. Om du ikke ønsker å slå denne av helt, kan du også bestemme hvor mye plass den skal bruke av hele disken. Som standard er den satt til 5%.

1. Åpne System i kontrollpanelet som vist under og velg Systembeskyttelse/System protection.

2. Velg så systemdisken din som vist under. Den er den eneste hvor systembeskyttelsen er aktiv som standard. Klikk der etter på Endre/Configure.

3. Nå kan du enten velge å skru den av eller justere hvor mye systemet skal ta av diskplassen. Vær obs at du vil ikke kunne skru maskinen tilbake i tid om du deaktiverer den helt.

Om du selv ikke føler deg komfortabel med å endre på systemet, bør du ta kontakt med en mer erfaren databruker. Når dette er gjort kan du få ca. 10GB mer diskplass tilgjengelig (avhengig av minnestørrelsen). Noe som er gull verdt for en liten SSD. Ingen av disse innstillingene vil ødelegge systemet på noe som helst måte. Konsekvensen er bare at noe funksjonalitet blir borte. Skulle det være noe er det også kjapt gjort å sette alt tilbake igjen.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB