Ny teknologi gir syntetisk stemme til de som ikke kan snakke


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 16. september 2013, kl. 12:55

Foto: Tim Sheerman-Chase / Flickr

Personer som ikke får til å kommunisere med sin egen stemme går muligens en lysere fremtid i møte. Foto: Tim Sheerman-Chase / Flickr

Personer med talevansker får en mer personlig og unik stemme. 

Verden over finnes det personer som av ulike årsaker ikke er i stand til å snakke eller kommuniserer verbalt.

Dagens teknologi hjelper heldigvis mange – i dag har vi blant annet datamaskiner som kan snakke for personer som ikke snakker selv.

Steven Hawking er et godt eksempel – fysikeren bruker en spesiell språkcomputer som han styrer med øynene og musklene i ansiktet. Han klarer, til tross for sykdommen, å føre samtaler og holde foredrag.

Andre personer bruker tilpassede applikasjoner på iPad-er og datamaskiner for å få kommunisere.

Alle får samme stemme

Men det er et problem med disse hjelpemidlene: Stort sett alle brukerne får samme stemme. For eksempel kan en femåring få samme stemme som en 50-åring. Det er naturligvis ikke optimalt.

VocaliD tar sikte på å gjøre noe med dette, skriver Huffington Post. Teknologien er utviklet av Rupal Patel, professor ved Northeastern-Universitetet, og går ut på å bruke lyder fra brukeren for å lage en unik kunstig stemme.

Teknologien ble først prøvd ut på tenåringen Samantha Grimaldo, som ble født med en hjerneskade som gjør at hun ikke er i stand til å snakke.

Som et hjelpemiddel bruker hun i dag en iPhone og en iPad for å kommunisere. Den kunstige stemmen er imidlertid statisk og robotaktig.

– På grunn av hvordan stemmen høres ut, vil hun ikke bruke den blant folk, sier jentas mor til Huffington Post.

Bruker lyder for å lage unik stemme

Redningen ble Rupal Patels teknologi. Professoren gjorde lydopptak når Grimaldo lagde lyder (hun klarer ikke å snakke, men å lage lyder får hun til), og koblet lydene sammen med hjelpestemmene som allerede brukes i datamaskinene.

Resultet ble en unik stemme som består av elementer fra jentas ekte stemme.

– Vi er så takknemmelige for at dette fungerte for henne, sier professoren.

Det blir selvfølgelig vanskeligere for de som ikke er i stand til å lage lyder i det hele tatt, for da får man ikke brukt elementene til den nye stemmen.

Personene som tar i bruk denne teknologien må også fortsatt bruke hjelpemidler for å kommunisere. De får ikke stemmen tilbake, men de får en mer unik og egen stemme. 

I Huffington Post-saken kan du se en videreportasje om teknologien. 

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB




Kommentarer: